ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА. У Запоріжжі відходи перетворюватимуть на тепло і світло.
 

На полігоні твердих побутових відходів №1 у Запоріжжі урочисто запустили першу чергу біогазового комплексу з переробки сміття. З введенням його в експлуатацію, запевняють фахівці, повністю виключаються такі чинники порушення екології, як загоряння звалищ, забруднення грунту і атмосферного повітря. Цей проект реалізовано в рамках договору про співпрацю між КП «Комунсантрансекологія» і ТОВ «Біогаз України». Його будівництво розпочалося майже два роки тому із залученням спеціальної техніки та фахівців і консультантів з Німеччини. Унікальність біогазового комплексу в тому, що він звільнить городян від сміттєвих завалів, утилізуючи ТПВ, а натомість забезпечить їх електричною і тепловою енергією. Проходити це буде поетапно наступного року.

— Комплекс уже запущено і перший етап роботи виконано, далі необхідно провести контроль і заміри кількості одержуваного біогазу. За попередніми даними, обсяги відбору полігонного газу становитимуть 1000 — 1500 м3/год, — розповів на презентації комплексу генеральний директор компанії «Біогаз України» Андрій Шерстнев. — А через 2-4 місяці ми будемо вже монтувати установки для вироблення електричної та теплової енергії. Загальна потужність когенераційних установок складатиме щонайменше від 2,4 до 3,6 мВт залежно від кількості одержуваного газу.

Технологічний процес видобутку біогазу зрозумілий. Полігонний газ із кожної свердловини на сміттєвому териконі по трубопроводах подається в центральний пункт. Звідти через центральний трубопровід газ надходить на газокомпресорну факельну установку, де ведеться його технічний аналіз. Далі метан та інші супутні гази, спалюючи у когенераційних установках при температурі 1000° С, перетворюватимуть на електроенергію чи тепло. Проект «Біогазовий енергетичний комплекс на полігоні ТПВ у Запоріжжі» пройшов експертизу контролюючої організації TUV NORD (Німеччина), зареєстрований в ООН (UNFCC) згідно з рамковою конвенцією ООН зі зміни кліматичної ситуації. Проект так само представлений у Державному агентстві національних інвестицій в Україні для отримання підтримки в рамках реалізації механізмів Кіотського протоколу.

— Ми забезпечуємо необхідним обладнанням полігони по всьому світу, в Україні ця практика тільки розвивається, окрім Запоріжжя, такі комплекси працюють в чотирьох містах — Кременчуці, Ялті, Алушті та Вінниці, — розповів директор німецької компанії «Альтернативні Енергосистеми і Технології захисту навколишнього середовища» Йорг Майснер. — У Запоріжжі ми розраховуємо забезпечити електрикою щонайменше дев’ять тисяч сімей, до того ж ще й купи сміття тут меншатимуть.

Екологічний ефект біогазового енергетичного комплексу підмітив і Запорізький міський голова Олександр Сін, який особисто завітав на сміттєзвалище.

— Для такого техногенно навантаженого міста, яким є Запоріжжя, надзвичайно важливо істотно покращити екологічну обстановку, — зазначив він. — Автори проекту стверджують, що вже за кілька місяців ми отримаємо 3 мВт електричної і теплової енергії, якою зможемо забезпечити дві сотні будинків прилеглого району. Передбачається, що вироблена таким чином електроенергія подаватиметься в мережі «Запоріжжяобленерго» за так званим «зеленим» тарифом. А що стосується тепла, то тут потрібні ще доопрацювання. Місто зі свого боку знайде споживачів такої енергії і продумає, де краще зробити приєднання до комунальної мережі опалення. Для виконання цієї роботи у нас є рік.

За словами фахівців, які розробляли комплекс, такі проекти можна втілити в життя на всіх полігонах ТПВ у Запорізькій області. Тим більше, що когенераційне устаткування не обов’язково везти з Європи, — якісні станції випускають на запорізькому підприємстві «Мотор Січ».