ВІДЗНАКИ

До Національного бізнес-рейтингу-2010 увійшло 300 українських підприємств 

У Торгово-промисловій Палаті України відбулася церемонія нагородження лідерів Національного бізнес-рейтингу. Серед 30 тисяч підприємств, що працюють у різних галузях економіки, визначено ті, які за даними Держкомстату, мають найбільші обсяги реалізованої продукції і прибуток, а також високу продуктивність праці та заробітну плату. Організатором форуму є комітет економічного розвитку та Торгово-промислова Палата України, яка об'єднує понад 8000 найбільших підприємств та економічних організацій нашої держави. Лідером національної економіки визнана компанія "Метінвест", яка об'єднала 23 українські та зарубіжні підприємства.

Аналогічні національні рейтинги, що базуються на даних державних органів статистики, складаються у Сполучених Штатах та Європі. Вони покликані показати партнерам та інвесторам об'єктивний стан справ у компаніях і є одним з визначальних чинників котирування їхніх акцій.

Український Національний бізнес-рейтинг (НБР) складається вже дев'ятий рік. Він уможливлює інтегрально оцінити стан підприємства, порівняти їх між собою, дати узагальнену характеристику стану підприємств галузі, регіону, країни, оцінити динаміку змін за минулий період та вплив зовнішніх макроекономічних рішень, дати основу для вирахування вартості кредитних ресурсів, інвестиційних засобів, боргових зобов'язань.

За час існування НБР його переможці провели низку економічних форумів, що пройшли у Пекіні, Шанхаї, Дубаї та інших містах країн Європи та Азії. Незабаром 20 українських компаній візьмуть участь у подібному форумі, який проводитиметься у Санкт-Петербурзі. Цього року заплановані зустрічі у Гонконзі та США.

В умовах "змінного" розвитку національної економіки з її непростою "ментальністю" НБР має свої особливості. Окрім того, що рейтинг визначає дійсну привабливість того чи іншого підприємства, він ще демонструє прозорість його діяльності і для інвесторів, і для держави, і для суспільства. Організатори рейтингу надають великого значення соціальній складовій цього проекту.

- У нашому рейтингу лише ті підприємства, які працюють "чисто" і не перебувають у тіньовому секторі, - заявив голова Комітету економічного розвитку Ігор Ярославський. -Хочу зазначити, що у порівнянні з минулим роком значно покращилися показники із заробітної плати і продуктивності праці. Спостерігається реальний підйом у сільському господарстві, хімічній промисловості, високих технологіях. Зросла масова частка інвестицій, зокрема - російських.

На церемонії нагородження були представники 50 кращих українських підприємств, великих і малих. За словами Ігоря Ярославського, до рейтингу лідерів було включено майже 300 підприємств усіх форм власності, що займаються понад 600 видами діяльності.

За результатами моніторингу, більше 1000 українських підприємств, які працюють у металургійній, коксохімічній промисловості, а також пов'язаних із ними торгових організацій, лідером національної економіки визнана компанія "Метінвест", що об'єднала 23 українські та зарубіжні підприємства. Вона є одним з основних донорів державного бюджету. Тільки торік підприємства холдингу заплатили 11,062 млрд грн податків і зборів, у тому числі 1,599 млрд грн -до Пенсійного фонду.

Від десятків інших рейтингів Національний бізнес-рейтинг вирізняє об'єктивність, адже складається він із сухих статистичних даних. На цьому наполягають його організатори. А факти, як відомо, - річ уперта