ТРАУР. Японія сьогодні вшанує пам’ять жертв Хіросіми, які загинули під час першого в історії людства атомного бомбардування. Траурна церемонія пройде в міському Меморіальному парку миру, який створили у пам’ять про більш ніж двохстах тисячах жертв атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі, передає УНН.

Прозвучать удари поминального дзвону. Потім буде хвилина мовчання на згадку про загиблих. Люди покладуть квіти. Біля статуї жертвам атомного бомбардування зявляться численні паперові журавлики. Діти з усього світу роблять їх і надсилають до Хіросіми.

Мер Хіросіми Тадатосі Акіба представить Декларацію миру з закликом до повного ядерного роззброєння. За традицією з промовою перед присутніми виступить і діючий прем'єр-міністр країни Йосіхіко Нода.

У це місто вперше в нинішньому році приїхав онук американського президента Гаррі Трумена, який віддав наказ у серпні 1945 року нанести ядерний удар по містах. За словами Деніела Трумана, він відчуває себе жахливо за те, що сталося з місцевими жителями. Трумен сказав, що його дід, який вирішив таким страшним чином швидше закінчити війну, був в жаху від руйнувань, викликаних атомним бомбардуванням.

Відвідати щорічну поминальну церемонію, яка пройде сьогодні, японці запросили і внука пілота Арі Бейзера, який скидав атомні бомби на японські міста. Чи відгукнувся на цю пропозицію Джейкоб Бейзер, поки невідомо.

ДОВІДКОВО

Рано вранці 6 серпня 1945 року японські ППО помітили наближення до Хіросіми невеликої групи бойових літаків США, проте командування прийняло рішення не здійснювати їх перехоплення. В результаті американський бомбардувальник безперешкодно пролетів над центром міста і скинув на нього чотиритонну уранову бомбу під кодовою назвою «Малюк». Через вибух миттєво загинуло понад 100 тисяч осіб. Тисячі інших жителів Хіросіми померли згодом від променевої хвороби. Ті, що вижили до цього дня страждають від захворювань, викликаних радіаційним опроміненням. 9 серпня 1945 другу бомбу було скинуто на місто Нагасакі.

6 серпня відзначається Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.