АКТУАЛЬНО

Усі ТЕС, шахти й збагачувальні комбінати повторно перевірять на дотримання протипожежних правил

З огляду на прогнозне підвищення температури слід посилити роботу з недопущення пожеж на потенційно небезпечних промислових та військових об’єктах, а також у лісових масивах. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв на засіданні тимчасової міжвідомчої робочої групи з пожежної безпеки.

За його словами, у східних, центральних і південних регіонах України утримується високий (5-й клас) пожежної небезпеки. Особлива увага приділяється питанням пожежної безпеки на вугільних складах. Андрій Клюєв зазначив, що запаси вугілля на шахтах і складах теплоелектростанцій перевищують норми накопичення на 24%, або на 1,9 мільйона тонн порівняно з аналогічним періодом торік і загалом становлять фактично 10 мільйонів тонн.

Секретар РНБО повідомив, що під час перевірок вугільних складів Державною службою з надзвичайних ситуацій виявлено порушення правил пожежної безпеки. Серед них — брак первинних засобів пожежогасіння та систематичного контролю за температурою у штабелях вугілля, несправність систем зовнішнього водопостачання. Також на певній кількості ТЕС приміщення транспортних галерей не обладнано автоматичними системами сигналізації та пожежогасіння.

Найгірша ситуація у Запорізькій, Луганській, Львівській та Черкаській областях. За словами голови ДСНС Михайла Болотських, на окремих об’єктах навіть не було системи оповіщення працівників про пожежу. За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуто деяких посадових осіб, а керівництво об’єктів отримало приписи виконати заходи для належного дотримання пожежної безпеки. Голова ДСНС зазначив, що за дорученням Президента вже перевірено максимальну кількість потенційно небезпечних об’єктів — понад 25 тисяч.

У свою чергу Андрій Клюєв наголосив, що у такий спекотний період необхідно домогтися високої технологічної дисципліни та неухильного дотримання протипожежних правил на всіх небезпечних об’єктах. Слід провести повторні перевірки усіх ТЕС, шахт і збагачувальних фабрик. Окрім того, на небезпечних об’єктах повинно бути проведено навчання з напрацювання навичок ефективної протидії пожежам, повідомляє прес-служба Секретаря РНБО.

За даними Генеральної прокуратури, за результатами перевірки військових об’єктів уже порушено десятки кримінальних проваджень, зроблено сотні приписів і тисячі посадових осіб притягнуто до відповідальності. Учасники наради домовилися провести повторну перевірку всіх складів боєприпасів, щоб переконатися у результативності роботи з усунення недоліків.

На нараді також домовлено посилити роботу з протидії лісовим пожежам, зокрема забезпечити повітряне й наземне чергування, обмеження відвідування лісових масивів, інформування населення тощо, а у всіх причетних міністерствах, відомствах і на потенційно небезпечних об’єктах буде встановлено цілодобові чергування. За даними віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, 12 липня на цю тему буде проведено чергове виїзне засідання міжвідомчого штабу в Новомосковському районі Дніпропетровської області, де 2010 року сталося найбільше лісових пожеж.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»