ЕКОЛОГІЯ

У Чернігові шукають можливість ліквідувати токсичні відходи

Позаминулої весни жителів міста схвилювала і вразила інформація про лебедів, які, повертаючись з вирію, приводнилися на перше-ліпше озеро на околицях міста. Те фатальне плесо виявилося одним зі ставків-накопичувачів рідких токсичних відходів. Бідолашні білосніжні красені після того купання почорніли і, попри всі спроби ветеринарних лікарів надати їм допомогу, прожили недовго. Чи потрібні переконливіші приклади того, яка небезпека довкіллю причаїлась у 130 тис. м3 зловісної рідини, акумульованої на полігоні твердих побутових відходів?

Вважається, що цей об’єкт, що функціонує з 1961 року, давно себе вичерпав. Однак щороку туди надходить понад 600 тис. м3 побутового сміття, оскільки альтернативи (підприємства з переробки відходів) поки що – віддалені. Та якщо ситуація з полігоном більш-менш під контролем, то з ліквідацією ставків-накопичувачів тягнути нікуди. Про це на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ облдержадміністрації, де розглядалися екологічні проблеми краю, розповів Чернігівський міський голова Олександр Соколов. «Цю установку ми намагаємося купити років п’ять-шість. І зараз маємо на неї 5,5 млн грн. Але її вартість щороку зростає. От і зараз – знову не вистачає мільйона», — поскаржився він.

Вихід із ситуації О.Соколов вбачає один: придбати установку у складчину:

Після того як вона відпрацює в Чернігові (а на це потрібно не надто багато часу, бо її проектна потужність — переробка 50 м3 відходів на добу), нею можуть скористатися інші міста. Адже аналогічних проблемних ситуацій вистачає.

Загалом, за рівнем екологічного стану Чернігівщина торік посіла п’яте місце в Україні. Пріоритетними на цьому поприщі вважаються дії, спрямовані на прогнозування надзвичайних екологічних ситуацій, яким набагато легше й дешевше запобігти, аніж потім ліквідувати.