Надійшла перша партія препаратів, придбаних у межах проведення закупівель ліків через міжнародні організації. «Ідеться про ліки від туберкульозу й гемофілії. І вже з наступного тижня отримуватимемо препарати від інших міжнародних організацій — ЮНІСЕФ і Crown Agents. Це, мабуть, найбільше досягнення, яке МОЗ здійснило торік, з огляду на те, що закупівлі завжди були серйозною проблемою», — сказав на підсумковій колегії МОЗ його очільник Олександр Квіташвілі.

За словами міністра, співпраця з міжнародними організаціями дуже допомогла вибудувати прозору схему закупівель і головне — зекономити величезну суму коштів. «Економія становить приблизно 40%, навіть враховуючи інфляцію гривні. Важливо, що не лише зекономили гроші, а й зможемо закупити більше ліків», — сказав він, додавши, що багатьом країнам на впровадження такої системи знадобилося майже два роки, проте МОЗ за активної участі громадських організацій, експертів, міжнародних партнерів вдалося зробити це менш ніж за рік.

Важливою подією стало створення торік Центру громадського здоров’я. «У країні не існувало правильної вертикалі з епіднагляду та з інших напрямів, що входять до поняття громадського здоров’я. У нас є величезна підтримка організацій-донорів, які допомагатимуть фінансово й технічно правильно вибудувати систему епіднагляду», — розповів міністр.

Завдяки проекту із Всесвітнім банком МОЗ отримало 214 мільйонів доларів на наступні чотири роки, які вкладатимуть у розвиток інфраструктури деяких областей. Ідеться передовсім про впровадження електронної системи управління охороною здоров’я й розвиток первинної медицини. Загалом цього року, за словами Олександра Квіташвілі, акцент «зроблять на розвиткові первинної медицини. Зокрема в Кіровограді ми зустрічалися з головами ОДА та облради, і вони готові почати змінювати фінансування системи охорони здоров’я вже за кілька тижнів. Попри політичні тертя на високому рівні, на місцях дуже добре розуміють, що далі вже нікуди, і намагаються починати зміни».

Крім того, в МОЗ працювали над дерегуляцією фармацевтичного ринку, щоб «контрольні механізми працювали на благо людям та якість препаратів, а не на оббирання бізнесу». Зокрема спростили процедуру реєстрації для препаратів проти туберкульозу, ВІЛ/СНІДу та вакцин, які пройшли прекваліфікацію ВООЗ, повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко. Водночас внесли зміни до документів, що стосувалися реєстрації лікарських засобів, спростивши її для препаратів для лікування онкологічних захворювань, ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів, які зареєстровані компетентними органами ЄС, США, Японії, Австралії, Канади і Швейцарії. Також спростили реєстрацію ліків для орфанних хворих. Нагадаємо, відповідний закон про спрощену реєстрацію парламент ухвалив ще в серпні 2014 року, проте через брак відповідних підзаконних актів він не працював.

Крім того, як наголосив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець, на формування національної політики в системі охорони здоров’я впродовж кількох наступних років активно впливатиме децентралізація. Триває дискусія з Мінрегіонбудом, щоб найближчим часом напрацювати ефективні моделі управління в об’єднаних територіальних громадах. 

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»