США та Росія заявили, що знайшли «спільну мову»у деяких питаннях щодо Сирії за підсумками візиту до Москви держсекретаря США Джона Керрі. Він зустрівся з російським колегою Сергыэм Лавровим, а також з Володимиром Путіним.

По завершенні перемовин у Кремлі сторони повідомили, що узгодили перелік груп сирійської опозиції, які будуть брати участь у мирних переговорах. До списку не увійшли ісламістські рухи – ІДІЛ та «Фронт ан-Нусра», що є відгалуженням «Аль-Каїди».

Також у Москві підтвердили, що наступний раунд міжнародних переговорів щодо Сирії відбудеться, як заплановано.

«Ми підтримуємо ідею скликання в Нью-Йорку цієї п’ятниці 18 грудня чергової зустрічі міжнародної групи підтримки Сирії на рівні міністрів і розраховуємо, що за її підсумками за згоди усіх членів ми зможемо винести на розгляд Ради Безпеки ООН проект резолюції», – сказав Сергій Лавров.

Водночас найдражливіше питання – долю Башара Ассада – знову винесли за дужки більш нагальної проблеми, як-от боротьба з ІДІЛ.

«Сполучені Штати та наші партнери не прагнуть так званої зміни режиму у Сирії. У наших заявах йшлося про те, що ми не вважаємо самого Ассада здатним у майбутньому керувати Сирією», – наголосив Джон Керрі.

На переговорах у Москві йшлося і про конфлікт в Україні. Джон Керрі, зокрема, наголосив на необхідності цілковитого виконання Мінських домовленостей. І підкреслив: що швидше це відбудеться, то більша вірогідність, що санкції проти Росії «можуть відкинути назад».

Euronews