ДИПЛОМАТІЯ ПЕРСПЕКТИВИ. Зустріч двох майбутніх президентів найвпливовіших країн світу – так журналісти охрестили відвідини Овального кабінету у Вашинтгтоні віце-президентом Китаю.

Друга людина в Пекіні, Сі Цзіньпінь невдовзі стане до китайського керма: планується, що вже восени він очолить Компартію Китаю, а у 2013 році змінить Ху Цзіньтао на посаді керівника держави.

Барак Обама вирішив налагодити особисті стосунки з майбутнім очільником Піднебесної.

«Ми говорили про можливості наших країн покращити економічні стосунки, вели розмову про стратегічні плани та про те, як вирішити протиріччя, що є між нами. Переговори велися у конструктивному ключі», – сказав журналістам американський президент.

Китайські аналітики в свою чергу вважають: особиста зустріч двох керівників свідчить про впевненість Пекіна в тому, що Обама залишиться на другий президентський термін.

Також Сі Цзіньпінь мав розмову з віце-президентом Джо Байденом.

Каменів спотикання у американо-китайських стосунках достатньо. Дисбаланс у двосторонній торгівлі, занижений, на думку Вашингтона, курс юаня, боргові папери США. Американським лідерам довелося демонструвати дива дипломатії. З одного боку, щоб показати свою незгоду із порушеннями прав людини в Китаї. А з іншого – щоб закласти підґрунтя для хороших стосунків на найвищому рівні.

 Copyright © 2012 euronews