Вже майже тиждень не вщухають дискусії навколо питання впровадження системи електронного декларування доходів чиновників. Нагадаємо, 15 серпня у Нацагентстві із запобігання корупції (НАЗК) оголосили, що система запускається в роботу, але без отримання атестата відповідності захисту інформації, який мала б видати Держспецзв’язку. Там відмову аргументували тим, що недоліки в розробці системи не ліквідовані. Тож анонсували роботу в тестовому режимі. І хоч керівництво НАЗК зауважувало, що «на сьогодні Україна має систему е-декларування, яка відповідає вимогам антикорупційного законодавства і світовим тенденціям із запобігання корупції», а недоліки треба усувати спільними зусиллями, введення в дію несертифікованого продукту викликало шквал критики. Головне — відсутність атестата дасть змогу чиновникам-корупціонерам, які подали неправдиву інформацію про свої доходи, уникнути відповідальності за це.

Критикували «тестовий» старт системи е-декларування не лише українські політики й експерти, а й міжнародні. 17 серпня на сайті Представництва ЄС в Україні з’явилася заява Представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві щодо запуску в Україні електронної системи декларування без сертифікації. У ній зазначається: «Украй важливо, щоб українська влада на всіх рівнях без зволікання владнала решту технічних і адміністративних питань — згідно з відповідними зобов’язаннями між Україною та ЄС. Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати зусилля в боротьбі проти корупції в Україні, вкрай суттєві для успішних реформ, які підтримує Євросоюз».

Нацагентство України з питань держслужби проводить службову перевірку щодо встановлення осіб, винних у тому, що система електронного декларування не запрацювала своєчасно. Також у Держспецзв’язку вважають, що свої висновки щодо системи е-декларування та ситуації, що склалася навколо комплексної системи захисту інформації Реєстру, також мають зробити СБУ й ГПУ.

Втім, проблема має ще й суто технічний аспект: систему е-декларування у тестовому режимі поки що не відрегульовано. Наталія Корчак на своїй сторінці у Фейсбуці 18 серпня повідомила: «Ще позавчора не працювала взагалі публічна частина системи (весь день до 16.00). Учора люди з «Міранди» тут днювали-ночували, бо вона не тягне ні в тестовому, ні в прісному режимах».

Однак чиновники вже почали подавати електронні декларації — таких уже майже три десятки. Та, вочевидь, їм доведеться зробити це ще раз, адже нині визначено новий відлік старту е-декларування.

Зокрема питання сертифікації системи е-декларування розглядалося на спільному засіданні парламентського Комітету з питань запобігання корупції й Комітету з питань інформатизації та зв’язку. За його підсумками НАЗК 18 серпня ухвалило рішення, згідно з яким суб’єкти декларування мають подавати свої електронні декларації з 1 вересня 2016 року. Наталія Корчак зауважила: «Цим самим виконаємо міжнародні зобов’язання щодо отримання сертифіката відповідності, який нам надасть Держспецзв’язку». Його планують отримати до 31 серпня. Також голова НАЗК зауважила, що очолювана нею установа має стати повноцінним власником програмного продукту Єдиного державного реєстру декларацій.