Наступного дня після своєї розлогої прес-конференції Президент Петро Порошенко взяв участь у засіданні Регіональної групи Міжнародного валютного фонду та Світового банку, яке вперше відбулося в Україні.

Він дуже високо оцінив підтримку цих міжнародних фінансових інституцій на шляху необхідних реформ у нашій країні. А також висловив вдячність міністрам фінансів та главам національних банків півтора десятка країн, які взяли участь у зустрічі, за послідовну підтримку України під час проведення суспільних і економічних трансформацій.

«Ваша допомога та солідарність мають важливе значення для успіху на шляху макроекономічної стабілізації в Україні», — наголосив Петро Порошенко, запевнивши поважних гостей у тому, що Україна й у подальшому рішуче налаштована на реформи, які вже активно впроваджує разом із МВФ і Світовим банком.

Іноземних фахівців Президент поінформував про досягнутий прогрес на цьому шляху, зокрема в частині боротьби з корупцією та реформи судочинства: «Ми перезапустили систему боротьби з корупцією в державі, повертаємо довіру до банківської системи і відновлюємо право на справедливість». Крім того, він закликав міжнародних партнерів до консолідації зусиль з підтримки України, яка поступово, але невідворотно створює комфортні умови для роботи іноземного бізнесу та інвесторів.

«Наш головний пріоритет — боротьба з корупцією. За останні дев’ять місяців ми створили політично незалежне Антикорупційне бюро шляхом ефективної співпраці з нашими партнерами із США, ЄС та впровадження найкращих світових практик», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Особливу увагу глава держави акцентував на конституційних змінах у частині правосуддя, ухвалених напередодні Верховною Радою: «Ми перезавантажуємо судову владу, забезпечивши право громадян на справедливий та ефективний суд».

Зрозуміло, досягнуті результати недостатні. «Важливо, щоб люди відчували позитивні зміни. Ось чому Україна переходить від політики споживання до політики стратегії розвитку. Це те, на чому ∂рунтується наш план дій», — зазначив Президент.

Голова НБУ Валерія Гонтарева зазначила, що Україна змогла подолати найбільші проблеми та досягти позитивних змін. Однак без підтримки МВФ, Світового банку, всіх країн, які входять до Регіональної групи країн-членів МВФ та СБ, зробити це було б неможливо.

Окремо глава держави провів зустріч з першим заступником директора-розпорядника МВФ Девідом Ліптоном та обговорив з ним питання співпраці України та МВФ.

Проміжним результатом зустрічей керівництва держави й ключового кредитора країни — Міжнародного валютного фонду — стало узгодження основних питань меморандуму щодо другого перегляду програми реформ, схваленої торік у березні. І в разі досягнення остаточних домовленостей Україна може одержати черговий кредитний транш за програмою вже влітку поточного року. Про це попередньо розповів Девід Ліптон.

«Ми досягли згоди з важливих питань, і є ще кілька, які потрібно узгодити, — цитує УНІАН слова фахівця. — Якщо влада і фонд узгодять зміни, то вже в липні-серпні Україна отримає транш».

Він відмовився уточнити, які саме нюанси потребують узгодження, однак зазначив, що найгостріше питання — це проведення в Україні пенсійної реформи. Втім, її обговорюватимуть згодом, наразі вона не стоїть на порядку денному.

«Пенсійну реформу обговорюватимемо в майбутньому. Але очевидно, що пенсійна система працює погано, і вона призвела до того, що більшість пенсіонерів не отримують гідної пенсії в Україні», — чітко вказав на проблему заступник голови МВФ.

Водночас він наголосив, що, крім пенсійної реформи, Україні потрібні й інші кроки, спрямовані на забезпечення зростання економіки і рівня життя громадян. «Статистика свідчить, що структурні реформи просуваються, є поліпшення у банківській сфері. Українці мають триматися і йти вперед», — наголосив Девід Ліптон.