МИЛОСЕРДЯ. Під час телемарафону «Жити і вірити», що відбувся на обласному телебаченні «Галичина», на рахунок благодійного фонду допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза» надійшло 800 тисяч гривень.

— Це був тільки старт. Кошти продовжують надходити, і ми хочемо подякувати всім, хто долучився до акції, — розповідає начальник департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Мельник. — Важливо було порушити цю гостру проблему. З одного боку, показати суспільству, що поруч з нами живуть діти, які особливо потребують нашої допомоги, врешті, нашого співчуття, ознайомити людей з так званою милосердною медициною. З другого — ми прагнули, щоб сім’ї, які зіткнулися з цією бідою, зрозуміли, що вони не залишилися наодинці з нею. Наступний крок, над яким працює наш департамент, — створити виїзне хоспісне відділення, щоб медичні спеціалісти вдома допомагали хворій дитині, її рідним, надаючи консультації, а також важливу в таких важких життєвих ситуаціях моральну, психологічну підтримку.

Саме завдяки проведеному благодійному марафону чимало людей, зрозумівши, що таке хоспіс, зголосилися стати волонтерами, підтримувати бодай щирим спілкуванням дітей та їхніх рідних, кому випало в житті багато страждань.

Загалом на Прикарпатті понад 300 тяжкохворих дітей потребують хоспісних послуг. Із них 118 — з онкологічною патологією. На функціонування дитячого хоспісу в Надвірній область надала з бюджету майже 7 мільйонів гривень. Громадська підтримка — матеріальна і моральна — дасть змогу якнайшвидше відкрити такий заклад, де будуть усі умови для лікування, психологічної й духовної підтримки і дітей, і батьків.

— Дитина, яка перебуватиме в хоспісі, не позбавляється допомоги державних стаціонарних установ, — завважує головний спеціаліст з паліативної та хоспісної допомоги департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Людмила Андріїшин. — Хоспіс працюватиме у тісному контакті з дитячими лікарнями та поліклініками. Але в цьому закладі з його особливою аурою добра ми зможемо створити умови, коли активізуються захисні сили організму тяжкохворої дитини. Зможемо сподіватися і вірити, що хвороба таки відступить. До речі, у хоспісі постійно працюватиме професійний психолог.