ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ. Україна має високий потенціал у сфері державного управління водними ресурсами. Значні кроки у цій справі зроблено за роки незалежності. На цьому наголосив заступник міністра екології та природних ресурсів Дмитро Мормуль під час відеоконференції з регіонами України, яка відбулася 17 січня у Кабінеті Міністрів. Водночас, за словами посадовця, система державного управління в галузі охорони вод потребує невідкладного реформування — у напрямі переходу до інтегрованого управління водними ресурсами. Потрібно вдосконалювати й нормативно-правову базу. Водне господарство потребує сталого інноваційно-інвестиційного розвитку.

Як один з елементів інтегрованого підходу по всіх басейнах річок функціонують спеціальні міжвідомчі комісії зі встановлення режимів роботи водосховищ. До них входять представники органів влади, водокористувачі, екологи, представники громадськості. Також створюються басейнові ради, які мають консультативно-дорадчий статус. Їх, повідомив Дмитро Мормуль, уже створено в басейнах основних річок: Дніпра, Дністра, Дунаю, Південного Бугу, Західного Бугу, Десни, Росі, Салгіру.

Як зауважив заступник міністра, також чимало «водних» питань вдається вирішити завдяки участі у міжнародних проектах. Однак після завершення низки проектів через невизначеність відповідальних виконавців, обсягів робіт та джерел фінансування, продовження співпраці з міжнародними інституціями проблематичне. На думку Дмитра Мормуля, для ефективнішої участі в міжнародних програмах необхідно провести ревізію результатів уже завершених проектів.