Недавно на Дніпропетровщині в електронну версію перейшли ще три державні послуги: отримання довідки про доходи від фіскальної служби, отримання або зміна закордонного паспорта й оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Усього за останні три місяці в області запровадили вісім найпопулярніших електронних послуг від держустанов. Тепер таким чином можна отримати довідки про несудимість, а також з Пенсійного фонду, зареєструвати у МРЕВ автомобіль з пробігом, пропонують і кілька послуг з управління земельних ресурсів. З часом планують запровадити і зняття з реєстрації місця проживання, отримання ідентифікаційного номера в податковій, реєстрацію у МРЕВ нових автомобілів, отримання і зміну прав на керування автомобілем. Загалом до кінця року мають в електронну форму перевести 80% всіх державних послуг.

Як зазначив радник голови Дніпропетровської ОДА Дмитро Дубілет, впроваджувати електронне врядування допомагають IT-спеціалісти з усієї країни, а також українці з Америки, Ізраїлю й Німеччини, співробітники Facebook і Google. «Завдяки допомозі волонтерів-айтішників і силі волі окремих керівників держустанов ми за три місяці перевели в електронну форму вісім послуг. Дякуємо IT-волонтерам, які разом з облдержадміністрацією провели титанічну роботу. Далі буде простіше і швидше, — наголосив і радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик. — На сьогодні наша область лідер з впровадження електронного уряду в Україні».

Юрій Голик також звернув увагу на те, що переведення державних послуг в електронний формат позбавляє держслужбовців колосального обсягу ручної роботи, оптимізує її. Зокрема надання послуг щодо субсидій в електронній формі приблизно на третину прискорить обробку заявок від громадян державними структурами.

«За останніми даними, близько 100 тисяч жителів області оформили субсидію: 100 тисяч людей прийшли в установу, вистояли в черзі, отримали бланк і заповнили його від руки, хтось із помилками. Потім фахівці перенесли ці дані в комп'ютери, розбираючи слова, витрачаючи час. Це не ефективно», — зазначив чиновник. Відтепер, щоб оформити субсидію, громадянам не обов’язково витрачати стільки часу і мати зайвий клопіт. Як пояснив Дмитро Дубілет, для користування електронними послугами треба зайти на сайт https://igov.org.ua

«Аби швидко знайти послугу, в поле пошуку вводимо її назву або ключове слово. Якщо, скажімо, вам потрібно оформити закордонний паспорт, наберіть слово «паспорт», і система знайде те, що вам потрібно, — пояснив він. — На сторінці «Послуги» слід вибрати регіон і місто, в якому ви живете. Система запропонує два варіанти підтвердження особи: електронно-цифровий підпис і BankID. Перший — поширений серед юридичних осіб. Тим, у кого є картка великого українського банку, найзручніше скористатися BankID. Для цього потрібно вибрати зі списку фінансову установу, ввести свій номер телефону або логін (залежить від банку) і пароль. Другий етап ідентифікації — код, який прийде на мобільний телефон в sms-повідомленні. Вводимо цей код і автоматично переходимо на форму обраної послуги. Паспортні дані в ній заповнено автоматично, бо їх передав банк. Змінити цю інформацію не можна, а отже, помилка неможлива».

Дмитро Дубілет підкреслив, що між послугами в електронній формі та інтернет-послугами є принципова різниця. Зокрема оформлення закордонного паспорта онлайн не позбавляє необхідності прийти в міграційну службу, щоб зробити фотографію, а потім щоб забрати документ. Однак стояти в чергах, щоб заповнити і надати відповідні документи та сплатити за послугу, не потрібно.

А ось з оформленням субсидії інша справа. Потрібно зайти на сайт державних послуг https://igov.org.ua, ввести свої дані, заповнити форму і натиснути кнопку «відправити». Впродовж 20 календарних днів на електронну пошту прийде лист з підтвердженням оформлення субсидії або з причиною відмови.