Учора Донецький міський суд Ростовської області РФ розпочав розгляд по суті справи Надії Савченко. Важливу справу розглядає колегія із трьох суддів. Їх, напевне, всього стільки у звичайному російському райцентрі. Адже судам першого рівня лише з цього року дозволили розглядати справи з такими серйозними обвинуваченнями, як у нашої співвітчизниці. Звісно, досвіду бракує. Хоч для того, щоб задовольняти клопотання обвинувачення і відхиляти клопотання захисту, навичок досить. Та це, вочевидь, і не бентежить справжніх замовників процесу, які вже все спланували. А підтвердити має обвинувальний висновок прокурора.  Найбільшої поваги заслуговує гідність, із якою тримається Надія Савченко, що спілкується виключно українською мовою і вкотре заявила: вона провини не визнає.

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко вже понад рік утримують у російських СІЗО. Її звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік улітку без дозволу української влади перебували під Луганськом. Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів Надію вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії. Захист Надії Савченко неодноразово стверджував, що має докази невинуватості українки. Однак їх російське правосуддя категорично до уваги не бере. Як прогнозують адвокати українки, процес «буде стрімким» і до кінця жовтня суд уже винесе вирок. Захист не сподівається здобути перемогу в російському суді, але розраховує на підтримку міжнародної спільноти, повідомляє Радіо Свобода.

«Цей суд гірший і більш затягнутий, ніж той, що був у справі Сенцова і Кольченка. Він заявлений як відкритий, але закритіший, ніж будь-який, що я бачила в Росії, — заявила вчора присутня в залі засідань Надіїна сестра Віра Савченко в інтерв’ю Радіо Свобода під час перерви в засіданні. — І вишенькою на торті стала заява прокурора про заміну адвокатів».

Справді, під час засідання Донецького міського суду Ростовської області Росії сторона державного обвинувачення запропонувала суду відсторонити адвокатів Надії Савченко Миколу Полозова, Іллю Новікова і Марка Фейгіна і замінити їх іншими захисниками. Мовляв, вони неналежно її захищають. Щоправда, заяву державного обвинувача у справі Надії Савченко в Донецькому міськсуді Ростовської області про можливість заміни адвокатів захист українки вважає лише його персональною думкою, а не клопотанням. Про це кореспондентові Укрінформу розповів Марк Фейгін.

«Багато людей вважали слова державного обвинувача про виведення адвокатів Савченко із справи клопотанням, що неправильно. Це була лише його персональна думка. І звичайна спроба тиску на захист. Коли ми клопочемо про повернення справи у прокуратуру через неналежний розгляд, вони кажуть, що ми нібито погіршуємо позицію підзахисного. Це вигадка. Не думаю, що адвокатам у цій справі загрожує відвід. Дуже вже вона резонансна», — сказав Марк Фейгін.

На думку адвоката, перебіг слухання першого дня очікуваний. Два клопотання захисту прогнозовано відведені. Однак третє — про допуск преси в зал — за фактом задоволене: козаки, які були там, вийшли, їхні місця зайняли цивільні особи. І це важливо, оскільки, за словами Фейгіна, вже на 3—5 засіданні невинуватість Надії Савченко стане абсолютно очевидною. Тоді для організаторів процесу буде великим питанням, як у таких обставинах аргументувати обвинувальний вирок.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»