Одразу дві знаменні дати відзначає 3 квітня народний артист України професор Національної музичної академії імені  П. І.Чайковського Григорій Гаркуша: 75-річчя від дня народження та 50-річчя творчої діяльності.

Дружба автора цих рядків із  Григорієм Якимовичем започаткована ще в 1990-х. Відтоді  сім’я Ларіонових не пропустила жодного його сольного концерту, що відбувався в Києві. А відколи співак повністю перейшов на викладацьку роботу в академії,  час від часу в години ностальгії за душевною українською мелодією годинами прослуховуємо його пісні з подарованих компакт-дисків.

Григорій Гаркуша із талантом від батька, що теж мав чудовий голос, грає на різних інструментах, володіє даром із першої проспіваної пісні створити неповторну атмосферу в залі. Та хіба тільки в розкішних стінах, яким покровительствує Терпсихора? Його баритон розливався могутньою рікою на ланах і тракторних станах, вихлюпувався через вікна сільських клубів і районних будинків культури, шкіл, бібліотек, санаторіїв, будинків відпочинку. Легкий на підйом, комунікабельний, ніколи не відмовлявся від турне рідним краєм.

Його з нетерпінням чекали будівельники Чорнобильської АЕС і шахтарі Донбасу. Він співав корабелам Миколаєва і робітникам Харкова, сталеварам Запоріжжя і рибалкам Наддесення. Йому раді були  трудівники Чернігова і працівники культури Івано-Франківщини.

Пакував валізи в далекі краї — за кордон, прихопивши на додачу до репертуару істинно національний український шарм, який високо цінували в Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі,Угорщині, Фінляндії, Норвегії,  В’єтнамі, Ірані, Канаді,  США.

Виконавській манері Григорія Гаркуші притаманні витончений смак, палкий темперамент, бездоганна інтонаційна чистота, філігранна технічна досконалість, без яких його оксамитовий баритон, звичайно,  не зміг би  мати  такої чудодійної влади над людськими  серцями.  Дуже вимогливо добирав митець  кожен новий твір, над яким збирався працювати.

Наділений особливою жагою творчості, Григорій Якимович зрушував із місця гори різнопланової роботи. Це записи компакт-дисків та аудіокасет з найпопулярнішими  українськими народними піснями й ліричними творами сучасних вітчизняних композиторів. Свого часу був головною дійовою особою дев’яти сольних програм, знятих на українському телебаченні. А фондових записів на українському радіо не злічити. І, звичайно,  сольники в різних залах столиці — палаці  «Україна», Українському домі,  Національній музичній  академії імені П. І. Чайковського, рідній філармонії.

Один з останніх аншлагових  концертів знаного баритона прозвучав  у Національній філармонії України і називався «Григорій Гаркуша та його учні». Розчулено дякуючи публіці за високе пошанування  таланту його вихованців, Григорій Якимович сказав: «Я щасливий, що свій пісенний скарб передаю учням».

Павло ЛАРІОНОВ,  
заслужений  працівник культури,
для «Урядового кур’єра»