В Україні уважно ознайомилися з оприлюдненою 18 листопада спільною Комунікацією Європейської комісії і Високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики щодо «Перегляду Європейської політики сусідства (ЄПС)».

Українська сторона від початку перегляду ЄПС брала активну участь у цьому процесі, виступаючи за виділення «Східного партнерства» в окремий напрям політики Євросоюзу з амбітнішими та більш співвідносними з євроінтеграційними прагненнями східноєвропейських партнерів ЄС інструментами її реалізації. Про це йдеться в коментарі вітчизняного зовнішньополітичного відомства у зв’язку з оприлюдненням спільної Комунікації щодо «Перегляду Європейської політики сусідства».

Попри відсутність кардинальних змін у підходах до концептуальних засад «Політики сусідства», оновлена ЄПС відкриває шлях для побудови диференційованішого партнерства ЄС з країнами сусідства. У цьому контексті відзначено готовність Європейської комісії та Високого представника до спільного визначення моделі майбутніх відносин з країнами-партнерами, беручи до уваги особливості двосторонньої взаємодії з кожною із них.

Важливо й те, що в оновленій політиці нарешті приділено додаткову увагу безпековому виміру сусідства. Тимчасова окупація Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також зухвала агресія Росії на Донбасі потребують розробки дієвих механізмів реагування на спільні для ЄС та країн-партнерів безпекові виклики.

Українська  сторона позитивно оцінює низку ініціатив, спрямованих на підтримку економічного розвитку та модернізації країн-партнерів. Тож у МЗС розраховують, що вони матимуть належну підтримку держав-членів ЄС.

Україна, у свою чергу, використовуватиме інноваційні інструменти оновленої ЄПС з метою досягнення максимального ефекту в межах імплементації Угоди про асоціацію, включно із положеннями про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, яку буде запроваджено з 1 січня наступного року.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»