ДИСКУСІЯ. Публічне обговорення проблем журналістів, захист їхніх прав і налагодження діалогу між ЗМІ та владою знаходять дедалі більший відгук у суспільстві.

Програма «Відкрита розмова» підбиває підсумки своєї діяльності за рік роботи. За цей час її учасники вжили низку заходів для поліпшення умов роботи ЗМІ, що отримали позитивні оцінки як самих представників медіа, так і впливових міжнародних правозахисних організацій.

Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів стала «круглим столом», за яким представники влади та громадськості можуть обговорити «гострі» питання роботи мас-медіа, спільно виробити правила та поради зі співпраці журналістів і владних органів.

За рік роботи відбулося вісім публічних засідань Міжвідомчої робочої групи, на яких докладно розглядалися найрезонансніші справи та обговорювалися найактуальніші питання роботи журналістів.

За результатами обговорень ухвалено спільні рекомендації учасників, покликані поліпшити умови праці медійників і запобігати будь-яким непорозумінням у майбутньому.

Із лютого 2012 року при згаданій робочій групі почав працювати міжвідомчий комітет з оперативного реагування на конфлікти за участю представників ЗМІ. Його створено для швидкої реакції на повідомлення про випадки порушення прав журналістів в Україні, оперативного вивчення ситуацій та опрацювання всіх відповідних звернень. Таким чином, Міжвідомча група розглядає справи, які потребують широкого публічного обговорення, а комітет займається всіма поточними питаннями.

Загалом на 1 липня 2012 року до Міжвідомчої робочої групи надійшло 116 звернень, частина з яких чекала на розгляд ще з 2005 року. В результаті моніторингу 34 з них знято з контролю за спільною згодою постійних учасників групи — представників правоохоронних органів, юристів ГО «Інститут масової інформації» та медіа-спільноти.

Усі заходи в межах програми «Відкрита розмова» відбуваються у відкритому режимі. Повна інформація про діяльність, а також стенограми засідань Міжвідомчої робочої групи розміщені на офіційному сайті Президента України. З 9 травня 2012 року діалог ведеться і в неофіційному режимі в соціальній мережі Facebook(http://www.facebook.com/vidkryta.rozmova). Відео засідань викладається на сайті інтернет-видання «Телекритика».

Учасники програми налагодили постійне листування з міжнародними організаціями та інформують їх про діяльність програми. Роботу із забезпечення свободи слова в Україні схвально оцінила Організація з безпеки і співробітництва у Європі та Міжнародна місія з питань свободи слова в Україні.

Прес-секретар Президента України і керівник Міжвідомчої робочої групи Дарія Чепак подякувала представникам ЗМІ та членам громадських організацій за конструктивну співпрацю. «За рік ми домоглися головного —«Відкрита розмова» стала платформою для публічного обговорення проблем журналістів, захисту їхніх прав та налагодження діалогу між ЗМІ та владою. Спільними зусиллями ми започаткували багато ініціатив і будемо надалі працювати над їх успішною реалізацією. Сподіваюся, найближчим часом ми знайдемо алгоритм для ефективного втілення рішень робочої групи», — зазначила Дарія Чепак. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»