ІНТЕРНЕТ БЕЗ ЦЕНЗУРИ. З Мільйони користувачів лишилися без доступу до англомовної версії найбільшої електронної енциклопедії світу Wikipedia. Інтернет-ресурс, де розміщено понад чотири мільйони статей, влаштував добовий страйк на знак протесту проти нових антипіратських законопроектів, що зараз перебувають на розгляді в Конгресі США. Найбільше через акцію непокори потерпають студенти.

«Інтернет – це місце, де кожен може вільно висловлювати себе. Історія з Wikipedia мене стурбувала. Якщо регуляторна політика щодо Інтернету посилиться, у майбутньому це може призвести до незручностей – особливо для тих людей, які користуються соціальними мережами, наприклад Facebook і Twitter», – каже студентка із Сеула.

Попри те, що найбільші ресурси Google, Facebook і Twitter страйкувати відмовилися, до акції непокори долучилися майже10 тисяч сайтів. Власники ресурсів називають нове антипіратське законодавство цензурою і порушенням свободи слова. Ось думка головного редактора одного з американських новинних сайтів:

«Те, яким чином були написані ці закони – це справді драконівські заходи. Вони зможуть робити практично все, що завгодно, коли раптом помітять, що сайт використовує захищений авторським правом конвент».

Згідно з новим законодавством, за поширення неліцензійної інформації порталам може загрожувати закриття, а їхнім власникам – до п’яти років ув’язнення.

«Законопроект щодо інтернет-піратства – це спроба розвязати питання, яке останнім часом стало справжньою проблемою. Йдеться про розкрадання інтелектуальної власності США, що відбувається, головним чином, через Інтернет», – вважає політолог Девід Сміт.

Голосування у Конгресі відбудеться наприкінці січня. Але навіть у разі ухвалення суперечку між борцями з піратством та цензурою вирішить Барак Обама, який може скористатися правом вето.

 Copyright © 2012 euronews