ЗВІТ. У приміщенні Сумського художнього музею ім. Н.Онацького розгорнуто персональну виставку творів сумчанки, заслуженого майстра народної творчості України Лариси Кириченко. «Слобожанський родовід» — це її перший персональний звіт. Ним майстриня підсумовує свою творчу роботу протягом останніх десяти років.

В експозиції представлені твори, виконані в різних видах сучасного народного мистецтва – вишивка, одяг, гончарство, соломоплетіння, іграшки, а також своєрідні ексклюзиви з «бабусиної скрині»: рушники, жіночі та чоловічі сорочки, виготовлені на теренах Слобожанщини на початку ХХ століття, і які свого часу належали її мамі та бабусі.

Свої шедеври сумський майстер творить із глини, соломи, мережива, ниток і тканин. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Як вважає мистецтвознавець Людмила Федевич, майстриня вдало і творчо інтерпретує народні традиції, поєднуючи їх із сучасними технологічними та технічними можливостями. Вироби наче дихають глибокою історією, несуть багатий національний колорит. Лариса Кириченко широко застосовує не лише техніку вільного шва – тамбур, гладь, а й так звану рахункову – лічильну гладь, виколювання, «солов’їні вічка», занизування, мережки з настилом, вишивку на сітці тощо.

Зараз Лариса Михайлівна працює вчителем художньої праці та трудового навчання в Сумській школі №29, очолює майстерню народних ремесел «Обереги долі». Вона учасниця та призер низки Всеукраїнських та міжнародних конкурсів з декоративно-ужиткового мистецтва. Протягом перших днів роботи виставки її відвідали сотні сумчан та гостей міста, які залишили вдячні записи в книзі відгуків.