ПРОТЕСТИ

У єгипетську політику повернулися військові?

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

У Єгипті триває політична криза, початок якій поклав президент країни Мухаммед Мурсі, видавши декрет, що тимчасово забороняв оскаржувати його рішення в суді. Протест проти дій Мурсі висловили як пересічні громадяни, так і судді, які оголосили страйк. А додало жару у вогонь рішення конституційної асамблеї: після 19-годинного засідання вона схвалила  проект нової Конституції, згідно з яким державною релігією в Єгипті залишається іслам, а в основу законодавства лягають принципи шаріату. Тепер долю цього документа  вирішуватимуть на референдумі, призначеному на 15 грудня.

Днями  Мухаммед Мурсі наказав армії забезпечувати в країні безпеку та охороняти державні установи під час приготувань до референдуму щодо Конституції. Це викликало в опозиції  побоювання, що країна  рухається назад до військового правління.  До того ж з понеділка набув чинності новий  президентський указ, згідно з яким військових просять координувати свої дії з поліцією, яка підтримуватиме безпеку і має право арештовувати цивільних осіб. А армія найперше збудувала стіну з бетонних блоків, щоб захистити президентський палац, який перебуває в  центрі уваги опозиційного мітингу.

Краще фотографуватися, ніж стріляти. Фото з сайту news.yahoo.com

Намагаючись заспокоїти протести, які тривають вже кілька тижнів, президент Єгипту  скасував свій виданий наприкінці листопада указ, що  значно розширював  президентські повноваження. Однак, це не зупинило  незгодних і вчора Каїр та інші великі міста знову охопили протести. Головний координатор опозиційного Фронту національного порятунку Мохаммед Ель-Барадеї  наголосив, що  проект конституції ігнорує основні права на свободу єгиптян. У свою чергу об’єднана група партій, яка називає себе Альянс ісламістських сил, організувала демонстрації на підтримку референдуму та президента під гаслом: «Так легітимності!».

Сам Мурсі, який здобув перемогу на президентських виборах, що відбулися в червні 2012 року, зазначив, що готовий працювати з усіма політичними силами в країні для досягнення консенсусу щодо проекту нової Конституції Єгипту. Як відомо після інавгурації Мурсі вийшов зі своєї партії — політичного крила руху «Брати-мусульмани». Він неодноразово заявляв про бажання будувати Єгипет, відкритий для всіх громадян, незалежно від переконань. Разом з тим в уряд, сформований при Мурсі, увійшли тільки помірні ісламісти і військові. У серпні глава держави відправив у відставку лідера генералів — Мухаммада Тантауї.

Становлення нових органів державної влади в країні триває. І згідно з підсумками  виборів до  нижньої та верхньої палат парламенту, Єгипет має всі шанси втратити статус світської держави. Після трьохетапного голосування понад 60% місць у Законодавчих зборах дісталися ісламістам, передовсім політичному крилу «Братів-мусульман», а також ісламським консерваторам — салафітам. На виборах до  верхньої  палати — Ради Шури — ісламістські партії здобули майже 85% місць.

Варто зазначити, що багато світових лідерів критикують політичні зміни в Єгипті. Приміром, різко відгукнувся про проект нової Конституції спікер Європарламенту Мартін Шульц. Він заявив, що країнам ЄС слід розірвати політичні та економічні зв’язки з Єгиптом. Шульц вважає, що для країн ЄС було б доцільно перервати будь-яку співпрацю з Єгиптом, поки в ньому не запанує демократія.