100 КМ В ДЕНЬ. Команда дослідників з іспанського Національного онкологічного наукового центру (CNIO) на чолі з директором Марією Бласко продемонструвала на прикладі піддослідних ссавців, що довговічність визначається на молекулярному рівні за довжиною теломер.

Теломера – це ділянка ДНК, що складається із великого числа повторів, розташована на кінці лінійної хромосоми.

Наукова праця, опублікована в інтернет-виданні журналу «Cell Reports», відкриває двері для подальшого вивчення цих клітинних компонентів для розрахунку швидкості, з якою клітини старіють, і визначення таким чином тривалості життя конкретного організму.

Яка довжина теломер у Робера Маршана? Достатня, аби у 100 років бити всі рекорди.

Робер Маршан, який важить 51 кілограм і замолоду захоплювався боксом, подолав 300 кіл центрального велотреку у французькому місті Ліоні, за 4 години 17 хвилин і 27 секунд – абсолютний рекорд для людини його віку, на думку чиновників з відповідного відомства. Через Маршана Міжнародному союзу велоспорту довелося створити нову змагальну категорію: «майстер велоспорту старше 100 років».

Його незвичайна життєва сила викликала зацікавлення фахівців з державного науково-дослідного інституту, які обстежують Маршана що три місяці, намагаючись зрозуміти таємницю його довголіття та гарного самопочуття.

 Copyright © 2012 euronews

ДOCЬЄ «УК»

Робер Маршан – невисокий (його зріст всього 151 см), худий і надзвичайно життєрадісний. Він сміється, коли показує свої численні спортивні нагороди. Сміється, демонструючи свій єдиний «допінг» - пляшку з сумішшю води і меду. Сміється, коли його запитують, у чому його секрет:

«Немає ніякого секрету. Їм усе, що хочу, іноді пю алкоголь (але в міру). Правда, я ніколи не курив. Якщо я і був у чомусь нестримним, то тільки в роботі. Вийшов на пенсію у 89 років ».

За 70 з гаком «робочих» років Робер ким тільки не працював. У Парижі – пожежним і тренером команди рятувальників, у Венесуелі – водієм вантажівки, в Канаді – лісорубом ... А відійшовши нарешті від справ, перебрався в тихе містечко Мітрі-Морі недалеко від французької столиці і повністю присвятив себе тренуванням. Зараз він катається на велосипеді практично кожен день, якщо дозволяє погода. А якщо не дозволяє – сідає на велотренажер.

У 90 років Робер Маршан подолав 600 кілометрів від Бордо до Парижа за 36 годин. Щоправда, п'ять років тому він вирішив відмовитися від таких довгих дистанцій. І тепер не проїжджає понад сто кілометрів на день. «Треба себе берегти, – пояснює Робер Маршан. - Я планую кататися на велосипеді ще якийсь час».