Засідання круглого столу «Солідарність Латвії з Україною на її євроінтеграційному шляху» присвячувалося не загальним питанням, говорити про які не стомлюються політики всіх рангів, а конкретному — децентралізації влади та об’єднанню територіальних громад.

Латвійська Республіка має в цьому напрямі неабиякий досвід. Уже відомо, що тамтешні фахівці допоможуть у становленні об’єднаних територіальних громад Чернігівщини. Латвія надаватиме методичну допомогу Кіптівській, Парафіївській та Вертіївській об’єднаним територіальним громадам у створенні якісних перспективних планів розвитку цих громад, підготовці фахівців за напрямом формування планів залучення інвестицій у розвиток територій.

Перед початком зібрання Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зустрівся із Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом. Поважний гість відзначив роботу нашого уряду щодо посилення партнерства з ЄС та наголосив на необхідності подальших кроків для лібералізації візового режиму України з Європейським Союзом. Загалом сторони підкреслили важливість поглиблення двосторонніх відносин, обміну досвідом у питанні проведення реформ, однією з яких і є децентралізація.

Основне навантаження під час роботи випало на першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоду. Він з радістю констатував, що такого темпу і подібних обсягів добровільного об’єднання громад, як на наших теренах, не було в жодній країні. «Але попереду ще велика робота. Зараз дуже важливо показати успіх, ефективність цих громад, створити там нову систему надання послуг, що слугуватиме прикладом і стимулюватиме інші громади до розвитку та співпраці», — додав фахівець.

При цьому він зазначив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади впритул наблизилася до того етапу, коли потрібно вносити відповідні зміни до Основного Закону. «Лише запропоновані експертами і підтримані міжнародною спільнотою зміни до Конституції у частині децентралізації відкривають можливості для проведення комплексної реформи в Україні», — цитує слова посадовця прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Здавалося, мети, яку поставила перед собою Україна щодо децентралізації влади, неможливо досягти за такий короткий проміжок часу. Тому нинішні результати, досягнуті зокрема у процесі об’єднання громад, вражають. Це підтвердив і директор департаменту самоуправлінь та виконувач обов’язків директора департаменту суспільних послуг Міністерства захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвії Айварас Драудиньш.

«З огляду на проведену урядом України та експертами роботу ми бачимо, що помилялися, сумніваючись у вас. Близько 800 місцевих рад, які за три з половиною місяця добровільно об’єдналися у 159 спроможних громад, довели всім нам, що ви можете швидко мобілізуватися на благо людей», — схвально зазначив поважний гість.

За його словами, Латвійська Республіка надаватиме допомогу Україні у впровадженні кращих європейських практик як на рівні місцевого самоврядування, так і на загальнонаціональному.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»