НОВОВВЕДЕННЯ

Чи обійдеться без ажіотажу?

До 25 січня нинішнього року всі, хто має намір працювати за спрощеною системою оподаткування, повинні зареєструватися. З огляду на те, що податкові декларації платники не встигають подати навіть протягом кількох місяців, голова Державної податкової служби Олександр Клименко доручив регіональним підрозділам активізувати роботу з перереєстрації підприємців.

 — Розпочався останній тиждень із відведеного законом терміну, — наголосив він, звертаючись до своїх колег. — Ми з вами зобов’язані дати можливість вчасно подати заяви всім, хто хоче працювати за спрощеною системою оподаткування. Зараз це  наше пріоритетне завдання.

 Аби запобігти ажіотажу, податкова завчасно вжила заходів щодо створення сприятливих умов для підприємців. Бланки документів були попередньо розміщені у відкритому доступі в мережі Інтернет. Активізували роботу консультанти ДПС. Аби уникнути черг та організаційних незручностей, подовжили робочий час податкових інспекцій. Заяви прийматимуть у будні до 20.00, а у вихідні та святкові дні – до 16.00.

Термін сплати авансових платежів для платників 1 та 2 групи за січень закінчився 20 січня 2012 року, а останній день подання заяв спрощенцями — 25 січня 2012 року.

А ще для полегшення перереєстрації підприємців-спрощенців протягом поточного року діятиме старий класифікатор видів економічної діяльності – КВЕД-2005. Проте державна реєстрація новостворених юридичних та фізичних осіб-підприємців проводитиметься вже за новими кодами КВЕД-2010. На зустрічі з президентом всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців та підприємців» Анатолієм Кінахом голова ДПС пояснив, що перехід до нових кодів буде поступовим. Підприємці-спрощенці при поданні заяви про перехід на нову модель роботи можуть не подавати витяг з Єдиного реєстру. Це потрібно робити лише тим, хто тільки розпочинає свою діяльність, тобто новоствореним, або тим, хто змінює вид своєї діяльності.

 Однак попри всі запобіжні заходи, головний податківець не виключає, що основна маса підприємців подаватиме заяви в останні дні відведеного терміну. Тому звернувся до підлеглих бути до цього готовими. А стосовно бізнесменів, то вони шукають порозуміння з контролюючими органами. Приміром, нещодавно підписано договір про співпрацю та координацію дій між Українським союзом промисловців і підприємців, Об’єднанням організацій роботодавців України та ДПС. О.Клименко переконаний, що податкова була, є і буде прихильником відкритого конструктивного діалогу з бізнесом. Адже для оперативного реагування на запити та потреби підприємців треба знати про них.

Приклади такої співпраці вже були. Зокрема торік досягли компромісів, удосконаливши критерії для отримання права на автоматичне відшкодування ПДВ, скасували щомісячну декларацію з податку на доходи фізичних осіб, уніфікували бухгалтерський та податковий облік. На плідне співробітництво сподіваються й нині.