СИТУАЦІЯ. Днями засоби масової інформації повідомили, що нібито НАК «Нафтогаз України» програв італійському трейдеру Italia Ukraina Gas судовий спір у Стокгольмському арбітражному суді на 3,9 мільярда доларів з приводу невиконаних зобов’язань нашою вітчизняною компанією контракту з постачання газу обсягом 13,1 мільярда кубічних метрів за цінами 2003 року: 110 доларів за тисячу кубічних метрів (при нинішній його ціні — понад 400 доларів за тисячу кубічних метрів).

Судова історія між компаніями триває вже давно. Слід зазначити, що це вже друге рішення арбітражу в цій суперечці. У 2010 році «Нафтогаз» програв перший процес. Однак тоді рішення було набагато м’якшим: компанія повинна була відшкодувати приблизно 200 мільйонів доларів збитків. Проте наш монополіст вирішив оскаржити це рішення, і результат нового розгляду став дещо іншим. Як офіційно повідомили  в НАК «Нафтогаз України», інформація щодо зобов’язань поставити 13,1 мільярда кубічних метрів природного газу італійській компанії за рішенням Стокгольмського арбітражного суду неправдива.

За результатами розгляду Стокгольмським арбітражним судом спору між італійською компанією IUGAS і Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» 19 жовтня 2010 року і 19 грудня 2012 року були ухвалені рішення, згідно з якими стягнення з компанії «Нафтогаз України» 13,1 мільярда  кубічних метрів природного газу на користь італійської компанії IUGAS не постановляли!

За нездійснення поставок газу компанією «Нафтогаз України» протягом дії контракту Стокгольмський арбітражний суд вирішив таке: у період до 1 вересня 2008 року «Нафтогаз України» не несе відповідальності за нездійснення поставок газу у зв’язку з тим, що IUGAS не подавала заявок на його поставку; в період з 1 вересня 2008 року по 31 грудня 2010 року відповідальність компанії «Нафтогаз України» обмежується штрафом 12,7 мільйона доларів; в період 2011—2012 рр. «Нафтогаз України» не несе відповідальності за нездійснення поставок газу у зв’язку з обставинами, які були поза контролем компанії. Крім того, не ухвалювали рішення щодо поставок газу в 2013 році (останній рік дії контракту).

 Тут варто нагадати, що тиск на НАК «Нафтогаз України» останнім часом створюють з усіх боків: і внутрішніх, і зовнішніх. На думку експертів газового ринку, компанію хочуть дискредитувати на тлі нелегких переговорів щодо створення газового консорціуму.