Тернопільський академічний драмтеатр ім. Тараса Шевченка поповнив репертуар новою комедією. Взявся за неї режисер заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила. Чергову прем’єру зробити веселу його попросили атовці. На сцену пан В’ячеслав вирішив вивести персонажів англійського драматурга Брендона Томаса «Тітка Чарлі». П’єса побачила світ майже 125 років тому, але й досі дарує глядачеві нестримний сміх. Її інтерпретував радянський кінематограф у відомій нині стрічці «Здрастуйте, я ваша тьотя».

Чи не було побоювання, що цей фільм тиснутиме на режисера, акторів, глядачів? В’ячеслав Жила зізнається, що спочатку острах був. Але якісний драматичний матеріал, яким є п’єса Брендона Томаса, завжди розкриває велике поле для творчого пошуку. Хоч сюжет її традиційно простий: в одному з помешкань чекають на тітку-мільйонерку із Бразилії, але вона запізнюється. І тоді двоє студентів Джек Чесней (я бачив цей образ у втіленні актора Дмитра Чоповського) та Чарлі Вайкем (актор Євген Лацік) вирішили, що впоратися з такою непередбачуваною обставиною їм допоможе друг Френкерт Баберлей (заслужений артист України Олександр Папуша). Зумів. Щоправда, чоловікові довелося не лише переодягнутися в жіноче вбрання, а й весь час виплутуватися з різних кумедних ситуацій.

Френсіс Чесней (актор Микола Бажанов) освідчується Баберлею — удаваній тітці (заслужений артист України Олександр Папуша): «Коли вас бачу, відчуваю себе мандрівником, який не вгамується, доки не знайде на запашному лузі ніжну фіалку». Фото автора

Водночас цей твір — про жадобу до чужих грошей і, звісно, про кохання, яке багато років палало в серцях полковника Френсіса Чеснея (актор Микола Бажанов) і справжньої тітки Чарлі (акторка Вікторія Шараськіна).

Чи не найбільше оплесків отримав заслужений артист України Олександр Папуша. Зумів зіграти образ удаваної тітки-мільйонерки дотепно і, що важливо, делікатно, не пустився у вир зайвої чи вульгарної кумедності. І вже цілком іншого — статечного, галантного, безнадійно закоханого побачили Олександра у втіленні образу Баберлея під час зустрічі з молодою красунею Еллою Делей (актриса Юлія Хміль), яка приїхала разом із донною Люцією, справжньою тіткою Чарлі.

Для Дмитра Чоповського роль Джека стала, по суті, дебютною, в якій він засвідчив важливий крок у своєму професійному зростанні.

Зрештою, весь акторський ансамбль, зайнятий у виставі, вклав у неї разом із своїм професіоналізмом багато добра та щирих емоцій. Це не могло не підкупити глядачів. Інтерес до вистави жвавий, перші прем’єрні дні вже витримали аншлаг, отже, й театральна каса милувала чергами за квитками.

ЗАПИТ НА КОМЕДІЮ

Велика зацікавленість комедією як жанром театрального мистецтва, твердить В’ячеслав Жила, нині спостерігається в усій нашій країні. Тож тернопільського режисера ставити саме розважальну виставу вже запросили деякі українські театри. Принагідно зазначити, що пан В’ячеслав зробив уже три антрепризних вистави українською мовою в Києві: «Ведмідь. Освідчення» за А. Чеховим, англійська комедія «№13, або Олінклюзив», а також «Історії кохання для дорослих». Цікаво, що в усіх зіграв Олексій Вертинський, у деяких — Ольга Сумська, Володимир Горянський, Лариса Руснак, Яна Соколова, Олександр Папуша та навіть фронтмен гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин і бізнесмен Гарик Корогодський.