У Національному авіаційному університеті (НАУ) розробили комплексну систему акустичного спостереження і передачі інформації відкритим каналом «Трембіта М» (моносистема) та «Трембіта БІС» (бінарна стереосистема). За словами доцента кафедри технологій аеропортів НАУ Олексія Олефіра, системи акустичної розвідки, зокрема під час Другої світової війни, застосовували проти літаків.

«Трембіта М» і «Трембіта БІС» вже не раз рятували життя українським бійцям. Вони названі за народним духовим музичним інструментом, адже в давнину, приставивши трембіту до вуха, можна було почути брязкання ворожої зброї за кілометри. Козаки вели спостереження за допомогою трембіт ще в часи Запорозької Січі. Нинішні «Трембіти» зроблено з композитних матеріалів. У НАУ вважають, що якби про сучасні композитні матеріали, розроблені на кафедрі механіки НАУ, міг свого часу знати Страдіварі, він би свої скрипки робив лише з них.

Тепер системи акустичного спостереження використовують українські бійці для розвідки вночі. За їхньою допомогою визначають напрямок шуму, стрільби. «Трембіту М» у НАУ розробили для блокпостів. А завдяки легкій вазі (1,65 кілограма) вона припала до вподоби розвідникам. На волонтерських засадах таких пристроїв зроблено 250. Спонсори НАУ — виробничники Вінницької кондитерської фабрики, які надали для важливої волонтерської справи потужності цеху… з ремонту автоматики. Розробки Національного авіаційного університету мають попит у бійців АТО.

Ще до війни у НАУ розробили систему протидії безпілотним літальним апаратам «АнтіЛЛА» для захисту аеропортів. «АнтіЛЛА» ж чутлива навіть до польоту… джмеля! Тоді на її розробників дивилися як на диваків, бо безпілотників було мало. Тепер і ця наукова розробка матиме практичне застосування.

Вікторія КОВАЛЬОВА
для «Урядового кур’єра»