РЕЗОНАНС. На закупівлю препаратів для онкохворих дітей цього року   передбачено 90 млн грн, тоді як треба 130 млн.

Онкологічні хвороби дітей успішно долаються  за дотримання  графіка лікування, критично важливого для досягнення ремісії.  Та якщо ліків бракує,  дотриматися цього режиму неможливо, і життя юних громадян України під серйозною загрозою. А з переліку медпрепаратів для онкохворих  дітей, які закуповує МОЗ, у регіонах бракує  90-95%, у Центрі дитячої онкогематології  ОХМАТДИТу  — майже 80%.

На цьому наголошують українські волонтери, котрі опікуються важкохворими дітьми, — автори відкритого листа до Президента України Віктора Януковича, Прем’єр-міністра Миколи Азарова та міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

А керівництво Мінохорониздоров’я переконує: особливих проблем із постачанням ліків немає. За словами начальника управління планування, фінансування, моніторингу централізованих заходів і конкурсних закупівель МОЗ Галини Довганчин, «закупівлі йдуть в поточному режимі. Щодо заходів, які стосуються дитячої онкології, на сьогодні бюджетом передбачено 90 млн гривень (торік було 60 млн), проте цієї суми коштів недостатньо, аби покрити 100%, що становить 130 млн гривень». Вона додала, що вже укладені договори про закупівлю ліків для онкохворих дітей на 63 млн гривень, за якими   вже здійснюється постачання, і заспокоїла: «На сьогодні, відповідно до потреб, залишки лікарських препаратів за всіма позиціями становлять 27% від річної потреби. Цього запасу достатньо, щоб дочекатись нових поставок».

Проте голова опікунської ради Центру дитячої онкогематології  ОХМАТДИТу Оксана Корчинська стверджує, що ОХМАТДИТ    «єдина лікарня, в яку під тиском 6 і 9 числа нарешті поставили три позиції ліків», а жодна область не отримала навіть цих препаратів.

А голова Центру дитячої онкогематології   ОХМАТДИТу  Світлана Донська вважає, що препарати для лікування важкохворих дітей є, і запросила журналістів переконатися в цьому. Як з’ясувалося, переважна частина ліків на складі (окрім трьох позицій, завезених цього року) — торішні залишки. 36 позицій ліків — завезені Мінохорониздоров’я, і майже стільки ж — 28 позицій — закупили волонтери.

«З того часу, як почали працювати волонтерські організації, дуже багато позабюджетного фінансування позакривалося. Минулий рік ми пережили завдяки активності спонсорів», — зазначила Світлана Донська.

За словами директора департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Світлани Осташко, « 2006 року прийнята державна програма «Дитяча онкологія». Бюджету, який виділяється, не вистачає. Але, зважаючи на пріоритети та актуальність, торік виділено понад 50 млн грн, цього року — 90 млн грн. Звичайно, потреба значно більша». Вона повідомила, що цього року МОЗ взяло на себе зобов’язання закупити 42 позиції ліків — найдорожчих, аби «зменшити навантаження на батьків та громадські організації».

Ще один бік цієї  проблеми — низка необхідних препаратів, не зареєстрованих в Україні. Їх доводиться або купувати на «чорному ринку», або везти з-за кордону, — розповіли батьки хворих дітей. А один з них зізнався: «На лікування доньки ми вже витратили понад 200 тисяч гривень».

«Треба усім працювати на одну мету — одужання дитини. І не воювати, не з’ясовувати… Я завжди казала батькам: якщо думаєте, що ви — з одного боку барикади, а лікарі — з іншого, то хвороба сидить на цій барикаді й посміхається, — підсумувала проблему керівник Центру дитячої онкогематології.

Цим словам важко заперечити, та й не потрібно. Але за обставин, що склалися, є й третій, не менш важливий учасник, — конкретні державні інституції, зобов’язані зробити все, аби полегшити принаймні  фінансовий бік тягаря, що давить на плечі батьків недужих дітей. І саме в цьому суть проблеми, від якої нині лихоманить і батьків хворих дітей, і волонтерів.

P.S. Коли верстався номер, Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив створити спеціальну урядову комісію для вивчення цієї проблеми. Про результати перевірок комісія має прозвітувати в 10-денний термін.