ПЕРСПЕКТИВА. У Донецьку презентували Центр екстреної допомоги, куди в разі необхідності можна зателефонувати за номером «112». Цей дзвінок відразу передаватиметься на служби оперативного реагування «101», «102», «103», «104». Створений на основі технічного проекту Академії наук України, центр повністю відповідає вимогам європейської асоціації невідкладного номера «112» і діє в країнах Євросоюзу.

Вся складна система взаємодії екстрених служб почне діяти наприкінці квітня — після правового підтвердження її функціонування Верховною Радою, на розгляд якої вже подали відповідний закон. До початку Євро-2012 подібні центри запрацюють не тільки в Донецьку, а й у Києві, Львові та Харкові. За словами міністра МНС України, який взяв участь у презентації донецького центру, загальний кошторис проекту становить 650 мільйонів гривень. «У бюджеті на 2012 рік міністерство виділило 450 мільйонів гривень для впровадження системи «112», — зазначив Віктор Балога.

На переконання міністра, завдяки запровадженню системи принципово зміниться не тільки підхід до надання населенню екстреної допомоги, а й вся Україна. «Держава із функціонуванням системи «112» стане зовсім іншою, це буде нова країна і нове ставлення до нас», — вважає він.