Завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Задорожній представив широкому загалу свою книжку «Анексія Криму — міжнародний злочин».

«Російські ідеологи і спецслужби, піарники й політики використовують безліч способів і псевдонаукових досліджень, щоб довести, що Крим — російський. Вони наводять біологічні, психологічні, історичні й інші аргументи. Але все це маячня, — заявив професор. — Росія та Україна — це дві незалежні держави, і всі конфліктні питання, зокрема щодо територій, слід розглядати виключно з погляду міжнародного права. А ці норми однозначно визначають: Крим — це Україна, Росія — агресор».

Докладніше зупинившись на легітимності так званого референдуму, який начебто засвідчив бажання «народу Криму» увійти до складу РФ, Олександр Задорожній зауважив, що в міжнародному праві існує поняття сецесії, тобто відокремлення територіальної одиниці від певної держави. «Народи, безперечно, мають право на самовизначення, — каже він, — але лише за умови дотримання певних принципів». Одним із таких професор називає наявність власне народу. Назвати все населення півострова «народом Криму» було б помилкою.

Що стосується так званого кримського референдуму, яким козиряють російські політики, то його результати не мають жодної правомірності, оскільки не було дотримано трьох базових принципів проведення референдумів: демілітаризації, денацифікації та демократизації. Перший принцип проігноровано не лише самою наявністю Чорноморського флоту Росії на півострові, а й перевищенням у 7—8 разів кількості техніки та особового складу цієї мілітарної групи порівняно з кількістю, прописаною в російсько-українських угодах щодо цього флоту.

Другий принцип означає заборону перед референдумом екстремістських та радикальних організацій, які можуть завадити вільному волевиявленню. Але про яку денацифікацію може йтися, якщо на той час у Криму агресивно діяли проросійські «самооборона Криму» та козацькі організації? А про брак демократії в Криму з початку 2014 року вже зібрано цілі томи свідчень.

Півтисячний наклад книжки Задорожнього вже розкупили, але є змога придбати її інтернет-версію. Хоч за жанром це наукова монографія, охочих ознайомитися з фаховим комплексним міжнародно-правовим дослідженням  відносин Україна — РФ у розрізі кримського питання більше, ніж суто науковців. Тим паче, що пан Задорожній також пропонує міжнародно-правові засоби реагування для припинення протиправних дій Росії та повернення фактичного контролю України над Кримом. А також вказує правові шляхи отримання компенсації завданої нашій державі шкоди і притягнення до кримінальної відповідальності винних в агресії, воєнних злочинах і злочинах проти людяності. Зокрема професор наполягає на якнайшвидшій ратифікації Римського статуту: «Те, що цього досі не зроблено, — ганьба!»

Насамкінець пан Задорожній нагадав, що керівники гітлерівської Німеччини теж не думали, що стануть підсудними міжнародного трибуналу. Але це сталося. Не уникнути покарання і винним в анексії Криму та загарбанні частини Донбасу.

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»