Цими днями міський голова Юрій Бова та президент польської гміни Богухвала Вєслав Дронка  підписали Угоду про співпрацю між двома містами. А в конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування — 2013» Тростянець посів третє місце в категорії «Місцеві ресурси: пошук і мобілізація на користь громади».

Що стосується міжнародного партнерства, то укладання угоди під час офіційного візиту тростянецької делегації до Польщі  стало важливою подією для українського міста. Адже документ передбачає співпрацю майже на всіх напрямах: обмін досвідом щодо ефективного муніципального управління, освіти, культури й туризму, молодіжної політики, комунального господарства тощо.

Угода з містом-партнером однієї з держав ЄС також істотно розширює  можливості в реалізації нових інвестиційних проектів. Під час зустрічі міські голови вже домовилися про конкретні ініціативи.

А ось участь у представницькому міжнародному конкурсі принесла місту престижну «бронзу». До речі, в ньому брали участь понад 260 органів місцевого самоврядування, зокрема майже 100 — міські громади. Міська рада запропонувала на розгляд журі проект «Використання історичної та культурної спадщини як додаткових місцевих ресурсів для розвитку міста Тростянець». У ньому узагальнено досвід міста в реконструкції історичних пам’яток — фортеці «Круглий двір», палацу Голіцина та використання їх на благо міської громади.

Дипломи та нагороди Ради Європи і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вручили представник генерального секретаря Ради Європи з координації програм співробітництва в Україні, голова Офісу Ради Європи Владімір  Рістовскі та заступник міністра Дмитро Ісаєнко.

Конкурс проводить Центр експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи в рамках Програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні». Він є загальноєвропейською ініціативою, яку з 2012 року підтримує Україна як держава — член Ради Європи. Приємно, що роботу Тростянецької міської ради з використання історичної та культурної спадщини як додаткових місцевих ресурсів гідно оцінили і рекомендували за приклад іншим населеним пунктам України.