Минулого тижня міністерство економіки Туреччини опублікувало підсумки антидемпінгового розслідування щодо імпорту гарячекатаного прокату (продукція металургії) в країну, згідно з яким російські металурги отримували демпінгову маржу до 13,66%.

Тепер у лютому Туреччина може ухвалити рішення про розмір антидемпінгових мит, що відповідатимуть розміру нарахованої демпінгової маржі.

Туреччина почала розслідування у січні 2015 року за заявою місцевих металургів, які звинувачували експортерів із КНР, Росії, України, Японії, Франції, Румунії та Словаччини в демпінгу. У 2012—2014 роках Туреччина щорічно імпортувала близько трьох млн тонн гарячекатаного прокату в середньому на 1,8 мільярда доларів на рік. У 2015 році імпорт зріс до 4,3 мільйона тонн на 2,15 мільярда доларів на рік.

За даними турецького відомства, російські поставки займають 19,2% від загального імпорту гарячекатаного прокату в країну. Ця частка є вищою від інших країн. Міністерство повідомляє, що в 2015 році Росія експортувала в Туреччину 825 тисяч тонн гарячекатаного прокату на 413 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що відносини між РФ і Туреччиною різко погіршилися після 24 листопада, коли військово-повітряні служби Туреччині збили російський бомбардувальник Су-24, коли той порушив повітряний простір країни. Після чого президент Росії Володимир Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи стосовно Туреччини.

З 1 січня 2016 року В РФ набула чинності постанова уряду про припинення безвізового режиму з Туреччиною.

ТСН