СКАНДАЛ

Хто покарає винних у масовій загибелі екзотичної породи  тварин?

У Берегівському районі, що в Закарпатті, просто неба виявили понад півсотні тварин. Очевидці, які стали свідками цього масового звалища мертвих корів, зняли жахливу картину на відео і розмістили його в Інтернеті. Але найстрашніше те, що тварин поховано без будь-якого дотримання санітарно-епідеміологічних норм — просто скинуто в болото.

Корів, які належать до екзотичної сірої угорської породи, завезли із сусідньої країни 2011 року. 2012-го поголів’я налічувало 450 корів і 75 телят. Фермер Пейтер Чаба стверджував, що ці тварини будуть «туристичною атракцією», «екопарком», а ще — частиною генофонду угорської сірої породи. «Згодом можна буде також розпочати виробництво біопродуктів з їхнього м’яса», — стверджував власник. До 2013 року обіцяв збільшити поголів’я до 1500.

Вважається, що сірі угорські корови — одна з найдавніших м’ясних порід у Європі. Перші прибули у Дунайську низовину в ІХ столітті разом із племенами угрів. Тварини здатні виживати в несприятливих умовах і перебувати просто неба. Цей вид великої рогатої худоби вважається стійким до інфекційних хвороб, зокрема до коров’ячого сказу. За твердженнями угорців, корів угорської сірої налічується всього 33 тисячі голів. Кожна з них коштує понад 2000 євро, тож проект, який обіцяв перерости у справжній бізнес, здобув і підтримку місцевої влади.

Сірі угорські корови на фермі у грудні 2011 року. Фото Олександра ВОРОШИЛОВА

Для розведення цих корів у селян Верхніх Реметів було взято в оренду земельні паї. Основною причиною масової загибелі тварин, кажуть місцеві жителі, є те, що взимку їх майже не годували. Виснаження голодом і переохолодження призвело до сумних наслідків.

Після оприлюднення фактів масової загибелі тварин структури, відповідальні за санітарно-епідеміологічне благополуччя, — облСЕС, УДСНС (колишнє управління МНС) — відреагували блискавично. Жодної загрози для здоров’я людей чи навколишнього середовища через ситуацію із загибеллю корів на Берегівщині нема.

— Проблема на контролі ветеринарної служби, — заявив із приводу інформації, розповсюдженої в ЗМІ області, в. о. головного ветеринарного лікаря Закарпаття Юрій Садварі. — Ще на початку лютого до нас звернулися місцеві жителі: розповідали, що на цій фермі бачили вкрай виснажених тварин. Ми терміново виїхали на місце, і ситуація, на жаль, підтвердилася. Наші ветеринари зробили відповідний припис власникові підприємства, проте перевіривши стан корів через 5 днів, виявили: проблема залишилась. Оскільки із власником ферми нам зв’язатися так і не вдалося, довелося терміново вирішувати питання власними силами. Аби не допустити загибелі інших тварин (а їх на фермі залишається понад чотириста), районна влада допомогла закупити 10 тонн сіна та 15 тонн твердих кормів. Тож сьогодні стан тварин задовільний. Ми постійно відстежуємо ситуацію і в разі виникнення нових проблем негайно реагуватимемо.

Ветеринарна служба офіційно підтвердила смерть 17 корів. За словами очільника ветслужби області, вони загинули не від хвороб (кожну тварину на цій фермі ще 2011-го було провакциновано), а від переохолодження та виснаження. На жаль, до цього призвело недбальство та халатність господарів, які, до речі, самовільно, без жодного дозволу, не повідомивши відповідні служби, і закопали трупи корів.

— Місце захоронення, усю цю територію наші працівники та санепідеміологи обробили каустичною содою й розчином хлорного вапна, а також взяли інфекційні проби. Жодних хвороб чи інфекцій у загиблих тварин не виявлено. Тож загрози для здоров’я людей чи навколишнього середовища немає, — резюмував Юрій Садварі.

Спеціально створена щодо цього випадку комісія вирішує питання подальших дій. Юрій Садварі запевнив, що найближчим часом відбудеться перезахоронення: за законом, трупи тварин можна знищувати на офіційних підприємствах чи на діючих скотомогильниках. Найближчий такий завод з утилізації розташований у Коломиї. Оплачувати всі витрати, як і заплатити чималий штраф за свої дії, має, безумовно, винуватець — керівник ферми. Навіть якщо кошти отримати не вдасться, стверджує керівник обласної ветеринарної служби, проситимуть директора коломийського заводу  про допомогу.

Але залишаються без відповіді багато запитань. Одне з них — чому мовчать правоохоронці з приводу санкцій за жорстоке поводження з тваринами? Крім того, у повідомленні головного ветеринара йдеться про 17 загиблих тварин і понад 400 живих на фермі, а очевидці в повідомленнях, оприлюднених в Інтернеті, говорять про понад півсотні загиблих і всього зо два десятки — живих.