Роман КИРЕЙ 
для «Урядового кур’єра»

ПАРТНЕРСТВО. У самому центрі Києва встановлено пам’ятник великому туркменському поетові, мислителеві та філософу Махтумкулі-Фрагі, а в Ашгабаді — великому українському поетові Тарасові Шевченку. Це глибоко символічно, адже співпраця між Україною і Туркменістаном постійно розвивається.

Один із перспективних напрямів співпраці — культурно-гуманітарна сфера, нові обрії для якої відкриває здійснювана туркменським керівництвом реформа національної системи освіти. Щороку збільшується кількість випускників туркменських шкіл і туркменської молоді, яка бажає навчатися саме у вишах України, здобуваючи знання за спеціальностями, що мають попит у різних сферах народного господарства Туркменістану.

Як розповів на зустрічі в медіа-клубі «На власний погляд» Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Туркменістан в Україні Нурберди Аманмурадов, нині студенти з цієї східної країни є в кожній області, зокрема й на Черкащині, проте найбільше їх у Києві, Одесі й Харкові. Нині більш як у 120 ВНЗ України на стаціонарах і заочно навчається 13 882 студенти з цієї країни. Іноземних студентів в Україні — близько 60 тисяч, а туркменів серед них — п’ята частина. Водночас, за словами дипломата, для них важливий не просто диплом, а рівень підготовки.

Нині у Туркменістані розробляють механізми, як підвищити якість освіти. Один зі шляхів — створення ради ректорів двох країн.

— Ми зверталися із проханням до Міністерства освіти і науки України, щоб представник кожного вишу виїжджав до Туркменістану для профорієнтації — розповідав про факультети і спеціальності, правила вступу. Недавно ми зіткнулися з проблемою: кілька тисяч молодих людей щороку вступають на юридичні й економічні факультети, а потім велика частина з них залишається незатребуваною. Думаємо, як навести лад у цьому процесі.

Масштаби освітньої революції в Туркменістані вражають, адже таку політику ініціює й підтримує держава.

— Ми готуємо своїх спеціалістів не лише в Україні, а й у Білорусі, Росії, в інших європейських країнах, Туреччині й Малайзії. Молодь розсилаємо по всіх країнах, щоб отримати висококласних фахівців. Ми маємо розвиватися, тим паче з нашими великими запасами газу, — переконаний посол.

На сучасному етапі між Україною і Туркменістаном існують спільні погляди щодо проблем та перспектив розвитку міждержавних відносин. А якщо говорити про основну спільну рису туркменсько-української співпраці, слід зазначити, що країни йдуть одним шляхом — довірчого партнерства і творення, мета якого — поліпшення добробуту народів двох держав.