Унікальне сільгосппідприємство працює в Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області. Це племзавод «Степний», що спеціалізується на вирощуванні поголів’я свиней та великої рогатої худоби на м’ясо. Тут утримують велике стадо корів, одержуючи від них найвищі надої в Україні — по 32,5 літра молока щодоби на дійну корову. Господарство саме вирощує корми для худоби. Тож у «Степному» замкнений цикл виробництва.

Передові технології утримання, годування та доїння корів працюють на високий результат. Фото з сайту iz.com

— Наше підприємство — лідер з виробництва молока в Україні, — не приховує гордості завідувач ферми Галина Бекасова. — У цеху, який працює з 12 листопада 2013 року, як у всій Європі та світі, використовуємо доїльну залу останнього покоління з новими технологіями доїння корів. Зала розрахована на 1200 голів, нині доїмо 650 корів, але нарощуємо поголів’я і плануємо майже подвоїти стадо. Надої нарощуємо. Упроваджуємо передові технології не лише доїння, а й утримання та годування корів. Усе, що є нового в галузі тваринництва, працює на нашому комплексі.

— Це єдине господарство в нашому районі, що зберегло тваринництво, зокрема велику рогату худобу, — каже головний державний ветінспектор Кам’янсько-Дніпровського району Олена Забігайло. — У районі поголів’я свиней становить 30 тисяч, з яких третина перебуває в цьому господарстві. Що ж до великої рогатої худоби, то в жодному іншому господарстві її немає. І заслуга цього господарства в тому, що зберегло галузь, нарощує показники. Якщо у 1980-ті в районі утримували тільки «хвости» без будь-якої продуктивності, то нині «Степний» збільшує надої та прирости ваги. Це господарство, яке спочатку було племінним за трьома видами порід свиней, провело власну селекцію, не забуваючи про велику рогату худобу.

На думку фахівця партнера племзаводу «Степний» компанії «Агротек», офіційного дилера компанії «Джон Дір» в Україні Сергія Зінченка, це господарство щороку планово оновлює техніку передовими зразками єврокласу. Небагато хто може собі дозволити новітні транспортні самохідні оприскувачі, навантажувачі та комбайни останнього покоління.

У 1963 році на цих землях був радгосп «Степний», згадує нинішній керівник одно йменного племзаводу Анатолій Волков. «Під нього відвели 10 тисяч гектарів землі. Був відгодівельником ВРХ до самого розпаду колишнього СРСР. Вирізали корів. Купувати на відгодівлю бичків було ніде. Після того як 1989 року став директором, завозили з Чехословаччини свиней червоної породи дюрок. Починали з півсотні голів, нині маємо понад 10 тисяч свиней. Як племінний завод худобу «для приливу крові» закуповуємо в Данії, Англії. Маємо на поливі 1800 гектарів землі, що гарантує високоякісні корми для корів: люцерна, силос, кукурудза, соя», — каже керівник.

Нині на племзаводі працює 400 фахівців. Шість років тому господарство придбало покинутий молокозавод, відновило його. Нині тут утримують корів, які торік давали по 10,3 тисячі літра молока. Цього року планують поповнити стадо ще сотнею голів. Тут працюють місцеві та жителі сусідніх районів. Зарплата головних фахівців — до семи тисяч гривень. Є власний спорткомплекс із готелем, спортзал, власна футбольна команда. Отож в успішних господарів усе до ладу.