ДОПОМОГА. Центральний банк Угорщини складає пачки старих банкнот в брикети і передає їх гуманітарним організаціям, щоб вони застосовували ці гроші як паливо. Це допомагає скоротити витрати бідних регіонів країни в холодну зиму, передає ТСН.

Центробанк збирав непридатні банкноти протягом останніх чотирьох років. У брикети були упаковані приблизно 200 млрд форинтів (687 млн євро). За рік утилізується 40-50 тонн валюти – це близько чверті всієї грошової маси, що є в обігу.

На виготовлення одного брикета йде близько 5 млн форинтів (17 тисяч євро). Банкноти нарізаються на шматочки 0,1-0,5 см, потім папір переробляється без додавання будь-яких хімікатів.

«Це дуже корисний благодійний акт, справжня допомога для нашого фонду, тому що ми можемо врятувати частину наших витрат на опалення», – розповіла Христина Харашті, керівник центру для дітей-аутистів в бідному північно-східному місті Мішкольц.

За її словами, опалення цими банкнотами допомогло центру зберегти 240 євро на місяць, що є «значною сумою в умовах кризи».

Представники організацій, що отримали брикети, зазначають, що банкноти гріють не гірше за вугілля.