ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я. Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна розповіла в Будинку уряду про досягнення в боротьбі з цією недугою.

За її словами, за сприяння українських та міжнародних партнерів, за час роботи держслужби вдалося зменшити кількість нових випадків ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків (нині різноманітними програмами щодо протидії поширенню ВІЛ-інфекції охоплено понад 190 тис. таких осіб). Також досягнуто стабільних темпів зниження відсотка передачі ВІЛ/СНІДу від інфікованої матері до дитини. Ці та інші успіхи, за словами Тетяни Александріної, відзначено в річному звіті Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Крім того, цього року значно розширено можливості доступу до діагностики ВІЛ-інфекції. Загалом нині в Україні налічується 25 обласних медичних закладів, що надають консультації та тестують на ВІЛ-інфекцію, по одному центру СНІДу в Києві та Севастополі, 15 міських центрів обласного підпорядкування, 102 лабораторії з діагностики ВІЛ-інфекції, а також працює 761 кабінет «Довіра».

Тетяна Александріна також зазначила, що цього року збільшено кількість пацієнтів, які отримують за державний кошт антиретровірусну терапію: на кінець року планується надати лікування 48 тис. пацієнтів, що вдвічі більше, ніж торік. До того ж, за словами посадовця, під час проведення тендерних процедур закупівлі антиретровірусних препаратів вдалося досягти економії на суму близько 15,1 млн грн (ці кошти також пішли на закупівлю ліків). Ще 9,3 млн грн спрямовано на придбання препаратів для лікування опортуністичних інфекцій у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей.