ЗДОРОВ'Я. Так називають Черкаську обласну дитячу лікарню. Прийнявши торік перших маленьких пацієнтів, завдяки найсучаснішим технологіям та високопрофесійним фахівцям заклад підтверджує свій високий статус. Шлях до цього був довгим. Лікарню почали споруджувати ще 1991 року. Однак через брак фінансування всі роботи призупинили. Тільки позаторік для продовження будівництва з держбюджету за рахунок субвенції виділено 30 млн грн. Загалом тільки в будівельні роботи за скоригованим кошторисом вкладено понад 100 млн грн. Зрозуміло, що якби не допомога уряду, довгобуд  так і зяяв би чорними проваллями незасклених вікон.

Щодня обласна дитяча лікарня приймає сотні маленьких пацієнтів. Фото з сайту Черкаського облуправління охорони здоров'я.

Нині лікувальний заклад щодня приймає сотні дітей. На придбання найсучаснішого устаткування витрачено більш як 20 млн. грн. Лікарня унікальна ще й тим, що сюди вдалося закупити найсучаснішу апаратуру. Приміром, обладнання для рентген-діагностики японської фірми «Тошиба», яке купили для лікарні за 4,5 млн грн, унікальне. Воно розраховане на три робочі місця з цифровою комп’ютерною обробкою, що дає змогу забезпечити пацієнтів радіологічними обстеженнями будь-якого рівня. В Україні таких апаратів лише два.

Унікальне обладнання встановили в реанімації, де 12 ліжок. Максим Босенко, завідувач відділення, зауважує, що такої дихально-наркозної станції в Черкасах досі не було. Нова система дає змогу працювати з усіма медичними газами та передовими методами анестезії. Загалом же лікарня обладнана новітніми апаратами для надання третього рівня медичних послуг, яких досі на Черкащині, на жаль, зовсім не надавали або надавали не повною мірою. Наприклад, кабінет гематологічних досліджень укомплектований автоматичним біохімічним аналізатором, яких в Україні  всього чотирнадцять. Є тут і чотири напівавтомати для біохімічного аналізу крові — таких більше немає в жодній лікарні області. За допомогою цих апаратів можна не більш як за дві години зробити розгорнутий аналіз крові з тридцяти позицій. Звичайний аналіз роблять за дві-три хвилини. Тому є всі передумови для встановлення правильного діагнозу та призначення потрібного лікування.

Як вважає начальник Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації Володимир Брожик, це одна із найкращих лікарень України — і за обсягами допомоги, й за умовами перебування матері та дитини. З огляду на це заклад планують розвивати як міжрегіональну клініку.

Виокремлюється обласна дитяча лікарня з надзвичайно комфортними умовами перебування.

— У кожному відділенні є ігрові кімнати, укомплектовані відповідно до особливостей захворювання дітей, — розповідає головний лікар Черкаської обласної дитячої лікарні Сергій Марков. — Та чи не найбільшим ноу-хау стала кімната для психологічного розвантаження, в якій, окрім іграшок і телевізора, створене штучне джерело із живими квітами та вазонами. Такі кімнати є тільки в найсучасніших лікарнях, в них діти можуть абстрагуватися від проблем, відпочивати й спілкуватися.

Звичайно, рано говорити, що заклад, розрахований на 300 ліжок, уже запрацював на повну потужність. Його становлення ще триває. Чим можуть, йому допомагають облдержадміністрація, депутати облради. Однак тисячі маленьких пацієнтів з усієї області, які відвідали лікарню, задоволені, адже одержують не лише кваліфіковану допомогу лікарів, а й потрапляють у комфортну атмосферу світлих приміщень та відсутності черг, приязного й уважного ставлення. Це саме те, що й потрібно дітям.