Славетний композитор і музикант з дашка рояля споглядає на Чернівці. Фото Василя КИЯШКА

Колись Чернівці і Будапешт були в одному імперському просторі. Чернівчани їздили в європейські столиці на вікенд відвідати найкращі театри, концертні зали і кав’ярні. До Чернівців як до себе додому їхали видатні діячі мистецтва. Реальні події тих часів стали вже дивовижними легендами про романтичні пригоди у Чернівцях європейських художників, музикантів.

Одну з них — про загадкове кохання Ференца Ліста екскурсанти і самі чернівчани мають за чисту правду. Славетний угорський піаніст і композитор у травні 1847 року дав у Чернівцях два офіційні (були й інші) концерти в урочистій залі готелю «Молдавія» на запрошення сина власника закладу. Тим подіям — коханню, дивовижним музичним вечорам, приїзду Ліста — присвячений незвичний пам’ятник, який днями урочисто відкрили у Чернівцях на площі Філармонії у присутності дипломатів, представників влади, культурних діячів.

Ініціатива належить угорцям, а саме — Генеральному консулу Угорщини в Ужгороді Йожефу Бачкаі.

— Коли Ліст приїжджав до Чернівців, він не запитував себе, чи це європейське місто, — зазначив Йожеф Бачкаі в урочистій промові з нагоди відкриття пам’ятника видатному угорському музикантові. — Так само і сьогодні десять мільйонів угорців не запитують, чи Україна європейська. У нашій історії є багато спільного. Угорці теж захищали свою свободу кров’ю, тому одні з перших підтримали прагнення українців бути незалежними.

— Від імені чернівецької громади висловлюю вдячність Генеральному консульству Угорщини за таку прекрасну ініціативу, –— сказав у відповідь Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. — Це ще один крок у співпраці між Угорщиною та Україною, що вкрай  важливо у час повернення до гарних європейських традицій.  Торкнутися мистецтва за допомогою нового пам’ятника можна не тільки фігурально, а й у прямому сенсі. Скульптор Михайло Колодко виконав його у формі фрагменту фортепіано, на дашку якого сидить замріяний геніальний Ліст, і приховав сюрприз. Від доторку фортепіано оживає звуками найзнаменитішого твору Ференца Ліста — «Угорської рапсодії №2».