ПЕРСПЕКТИВА. «Державна програма активізації розвитку економіки на 2013 — 2014 роки — це не політична декларація, а програмний документ із практичною спрямованістю. Її прийняття і виконання забезпечить не тимчасове підвищення економічної активності, а закладе початок структурним змінам у національній економіці». Так міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов розпочав брифінг по завершенні засідання Кабінету Міністрів.

Він особливо акцентував, що ця програма буде збалансована з реальними можливостями державного бюджету. Отже, у кінцевому її варіанті пропишуть лише ті завдання і заходи, які фінансовий ресурс буде в змозі забезпечити. «Це стане гарантією того, що програма справді буде виконана», — додав він.

Тож серед напрямків, на яких уряд зосередить увагу: підвищення конкурентоспроможності економіки та покращення інвестиційного клімату, підтримка металургійного виробництва, агропромислового комплексу та машинобудування (ці галузі найважливіші для зростання ВВП), забезпечення розвитку легкої та деревообробної промисловості, сектору ІТ-технологій (це перспективні сфери для малого та середнього бізнесу).

Окрім цього, уряд розвиватиме високотехнологічні сектори, які здатні виробляти продукцію з високою доданою вартістю. Серед них: авіабудування, суднобудування, ракетно-космічна галузь, фармацевтична промисловість. До слова, уряд має намір підтримувати промисловість державними закупівлями товарів та послуг у вітчизняних виробників. На це, за словами міністра, спрямовуватимуться як бюджетні, так і кошти підприємств державного сектору економіки.

Ігор Прасолов також розповів, що Україні вкрай потрібен державний банк розвитку, назвавши його банком «першої руки», та навів за приклад подібні установи в Чилі, Бразилії, Росії. «Ми не очікуємо, що іноземні інвестори до цього банку проявлять велику активність. Тому покладаємося лише на власні сили, — сказав міністр. — Він на поворотній основі забезпечуватиме фінансовими ресурсами комерційні банки, які видаватимуть, у свою чергу, довгострокові кредити на виконання проектів модернізації виробництва у реальному секторі економіки».

Та найголовніше, що ця державна фінустанова стане тим головним інструментом, за допомогою котрого уряд планує розв’язати проблему неефективного використання бюджетних коштів. Тобто усунути чиновників від безпосереднього розподілу фінансових ресурсів між суб’єктами господарювання та відповідно різко знизити корупційні ризики.

«Наше завдання — за допомогою цієї програми спрямувати кошти в ті проекти, які дадуть потужний економічний чи соціальний ефект», — резюмував міністр.