ПРОЗОРІ ТЕХНОЛОГІЇ

На Дніпропетровщині презентували  регіональну систему електронної реєстрації дітей у дошкільні навчальні заклади

Наприкінці минулого року батьки Дніпропетровської області отримали можливість он-лайн реєстрації дітей до будь-якого дошкільного навчального закладу.  Заздалегідь записати туди дитину через Інтернет можна завдяки проекту «Електронний дитячий садок». Кожен із 927 дитсадків області має свій веб-сайт.  Там можна дізнатися про кількість груп і дітей у закладі, про навчальні програми, вихователів,  додаткові послуги в садочку (наявність гуртків), а також здійснити по ньому віртуальну 3D-екскурсію.  

У такий спосіб в області забезпечуються прозорі умови влаштування дитини в дошкільні установи. Також у всіх дитсадках області  запроваджена  електронна база обліку дітей раннього та дошкільного віку.

Щоб дізнатися про дитсадки регіону, треба зайти на портал Єдиного освітнього центру Дніпропетровщини  або на освітній портал області. Звідти можна перейти на сайт будь-якого дошкільного закладу. Обравши садочок, щоб подати до нього електронну заяву, треба спочатку зареєструватися на відповідному сайті, а також заповнити анкету з даними про дитину та одного з батьків, вказати бажаний рік зарахування малюка. Після цього для підтвердження інформації, зазначеної в заяві, батькам потрібно протягом десяти робочих днів звернутися до відділу освіти з оригіналами документів або прикріпити до електронної заяви їх скан-копії. Потім дані про дитину вносяться до електронної системи під індивідуальним номером. Процес зарахування до обраного дитсадка можна відслідковувати в он-лайн режимі через Інтернет.

За словами  посадовців облдержадміністрації,  в регіоні всі діти п’ятирічного віку забезпечені дошкільною освітою. За  два з половиною роки в області вже відкрито 81 дошкільний навчальний заклад та близько 260 додаткових груп при діючих дитсадках. Це понад 8 тисяч нових місць. Планується відкрити ще 13 дошкільних навчальних закладів.

До речі, на противагу офіційним порталам дніпропетровські ентузіасти створили свій портал — «Дитячі садки Дніпропетровська».  Його автор Геннадій Гребницький презентував  цей ресурс як інформаційно-соціальний для дітей, їхніх батьків та бабусь-дідусів, що об’єднує довідник, соціальну мережу, конкурсний майданчик, консультації спеціалістів тощо.

Складається портал з трьох основних частин: головний сайт зі списком і коротким описом дитячих закладів міста, сайти дитсадків, зроблених за єдиним шаблоном, та форуму. Портал інтегрований із всіма популярними соціальними мережами. Він також інтерактивний — батьки можуть долучатися до наповнення сайту матеріалами, брати участь у конкурсах, спілкуванні он-лайн, отримувати он-лайн консультації фахівців (педагогів, юристів, лікарів), розміщати на дошці об’яв свої оголошення.

«Чому я придумав цей портал? Офіційні сайти мають назви, які не запам’ятовуються, — пояснює Геннадій Гребницький. —  Ідея виникла після того, як прочитав в Інтернеті матеріал про розробку в Києві сайту з електронною чергою в дитячі садочки міста. При цьому вразив бюджет проекту — 550 тисяч гривень! Наш портал є унікальним майданчиком через свою соціальність.  Він має зворотний зв’язок, передбачає активне спілкування батьків на форумі. Також у ньому широка довідкова база,  рекламний майданчик, передбачається електронна черга в дитсадки, співпраця з міськими службами освіти, можливість розширення на всю область. Звичайно, розраховую на допомогу волонтерів, батьків дітей». Наразі яскравий портал, справді дуже зручний у користуванні,  ще напівпорожній. Він чекає на фото і відео дітлахів, на новини і розповіді про дитсадівські свята. На порталі вже діє магазин, де пропонують купити  речі, з яких виросла малеча.