Канадські палеонтологи ідентифікували і описали раніше невідомий вид хижих динозаврів, майже повний скелет якого був виявлений на території національного парку в Альберті ще в 2014 році.

Короткий звіт про дослідження опублікував сайт Університету Альберти. Повідомляється, що спочатку вчені ідентифікували знайдений скелет як дуже близького родича велоцираптора, скам'янілі рештки якого раніше були знайдені в Монголії.

І тільки зараз палеонтологи встановили, що це абсолютно різні види. І велоцираптор, і знайдений в Альберті динозавр є давніми пернатими хижаками. Однак нове відкриття показує, що у північноамериканських і азіатських хижаків були різні генеалогічні древа. 

Новий вид отримав назву Saurornitholestes langstoni, його вік становить близько 76 мільйонів років. Це був пернатий ящір невеликого розміру, у якого був спеціальний зуб для чищення пір'я.

Це одна з тих особливостей, яка відрізняє цей вид від велоцирапторів. Крім того, північноамериканський хижак мав більш короткий і сплющений череп, ніж у його азіатських родичів.

«Палеонтологія – це гігантська головоломка, в якій велика частина фрагментів відсутня, – говорить співавтор дослідження Філіп Каррі. – Відкриття та опис цього зразка є відновлення багатьох частин головоломки. Це одне з кращих і дивовижних відкриттів у моїй науковій кар'єрі».

Встановлено, що вид Saurornitholestes відноситься до сімейства дромеозаврідів – м'ясоїдних динозаврів. До речі, виявлена скам'янілість є одним із найбільш повних кістяків древніх пернатих хижаків, відомих науці.

Скелет знайденого динозавра напрочуд добре зберігся, що дозволило художнику відтворити вигляд цієї тварини. Через невеликий розмір і тонкі кістки, які мали м'ясоїдні пернаті динозаври, їх рештки майже не дійшли до наших днів.

«Нова анатомічна інформація, яку ми отримали, ясно показує, що північноамериканські дромеозаври є окремою від азіатських дромеозаврів лінією, хоча у них є спільний предок, – резюмує Каррі. – Це змінює наше розуміння міжконтинентальних переміщень цих тварин і, в кінцевому рахунку, допоможе нам зрозуміти їх еволюцію».

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»