ПРАВА ЛЮДИНИ. У Монреалі розпочався суд над трьома найбільшими в Канаді виробниками цигарок.

Позивачі представляють інтереси понад двох мільйонів нинішніх та колишніх курців. Вони вимагають компенсації шкоди від тютюнопаління для свого здоров’я.

Ціна двох колективних позовів є чи не найбільшою в історії країни – близько 27 млрд канадських доларів, що орієнтовно стільки ж у доларах США.

Перший позов стосується 90 тисяч хворих на рак легенів, горла, гортані та емфіземи легенів. Для кожного з хворих просять по 105 тисяч доларів компенсації. В іншому позові об’єднали 1,8 млн курців, кожен з яких вимагає по 10 тисяч доларів.

Виробників цигарок звинувачують у приховуванні шкоди від тютюнопаління та цілеспрямованій діяльності для того, щоб викликати у курців залежність.

«Вони – хворі і хочуть справедливого суду над тими, хто змусив їх страждати», – сказав представник обєднання курців Маріо Бужольд.

Відповідачі у справі – Imperial Tobacco, що є канадським підрозділом British American Tobacco, JTI MacDonald і Rothmans Benson & Hedges.

Їхні адвокати твердять, що вся інформація про шкоду від тютюнопаління була та є загальнодоступною.

«Людина сама вирішує, чи курити їй. І має сама за це відповідати», – сказала Дебора Ґлендіннінґ, адвокат Imperial Tobacco.

Copyright © 2012 euronews