АРАБСЬКИЙ СВІТ. У Каїрі розпочинається саміт Організації ісламського співробітництва. Цього року у ньому беруть участь менше половини лідерів її 57 країн-членів.

Напередодні події до Єгипту прибув турецький президент Абдулла Гюль.

Ще до свого старту саміт ознаменувався кількома історичними подіями: Туреччина заявила, що хоче приймати наступне зібрання Організації ісламського співробітництва – вперше з 1969 року.

Крім того, вперше з часів ісламської революції 1979 року в Ірані на єгипетську землю ступив іранський президент. Цю подію вже назвали «відлигою» у стосунках між двома країнами. Лід тріснув після того, як Єгипет очолив президент-ісламіст.

«Ми обговорили кілька ключових питань ісламського світу та регіону. На щастя, ми маємо спільне бачення і схожі ідеї», – сказав президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад.

У Каїрі він зустрівся з вченими-сунітами з богословської школи Аль-Азгар. Вони закликали Ахмадінеджада, який є шиїтом, не втручатися у життя країн Перської затоки та не насаджувати шиїзм у сунітських державах. Отже, на думку аналітиків, від «відлиги» до справжнього потепління у відносинах між Іраном та Єгиптом пройде ще багато часу.

 Copyright © 2013 euronews