У СВІТІ. Сьогодні, 12 грудня, у всьому Китаї спостерігається справжній весільний бум. Управління цивільних справ продовжують години роботи, не встигаючи реєструвати тих, хто бере шлюб. Тільки в Пекіні заяви подали 4700 пар, вдвічі більше від звичайного, передає УКРІНФОРМ.

Причина масового вступу в шлюб – «щасливе» поєднання цифр: 12.12.12. Китайською цифру 12 можна вимовити як «яо ой», що означає «любити», а тут цілих три дюжини! Таку можливість, яка випадає раз за всю історію, вирішили не упускати сотні тисяч молодих людей по всій країні.

Проте, в місті не видно ані весільних кортежів, на нарядно одягнутих людей. Саму реєстрацію шлюбу важко назвати церемонією: в невеликому приміщенні товпиться набагато більше, ніж зазвичай, одягнутих людей (особливо в такий холодний і сніжний день, яким виявилося 12 грудня). Вони по черзі підходять до віконець, у яких службовці звично заповнюють посвідчення (по одному на кожного з новоутвореної шлюбної пари) і вклеюють в них фото молодят. Все займає декілька хвилин.

А ось вже урочистий банкет відбудеться в більш відповідний у всіх стосунках день і за всіма правилами: багато їжі, напоїв і гостей, яких обходять наречена (в червоному) і наречений, з усіма підіймаючи чарку. Стародавніх традицій дотримуються хіба що в селах. Розмах заходу і витрати на нього визначаються достатком. За середніми мірками, урочистість «тягне» на 150 -200 тис. юанів (до 30 тис. доларів), лише частина з них повернеться грошима, подарованими гостями.

Слід сказати, що в Китаї в цілому дуже сильна віра в «магію» чисел. І навіть якщо людина стверджує, що вона абсолютно не забобонна, вона все одно постарається не купувати телефонний номер або автомобільні номери, що закінчується на цифру 4, вимова якої співзвучна зі словом «смерть», або 14, що означає «померти». У китайських будівлях навіть відсутні поверхи з цифрою 4. Проте за різні поєднання «вісімок», «дев'яток» з «нулями» і «одиницями» викладають чималі гроші. Адже вони обіцяють багатство і процвітання.