Китайська влада вдається до масових звільнень у важкій промисловості. Роботу втратять близько 1,8 мільйона працівників, а це — близько 15%. Пекін йде на болючі та непопулярні заходи з метою скорочення надвиробництва.

Часові рамки звільнень поки що не визначено. Китай вперше оголошує заходи такого масштабу, що спричинені сповільненням зростання економіки та надто роздутими державними підприємствами.

Їн Веймінь, міністр Китаю з людських ресурсів і соціального забезпечення: «Ми беремося за реструктуризацію металургійної та вугільної промисловості, які стають відправною точкою у наших заходах із пом’якшення надлишкових виробничих потужностей. Ми вже отримали початкову статистику: у вугільній промисловості роботу втратять 1,3 мільйона осіб, а в металургійній — 500 тисяч».

Китайський уряд неабияк непокоїться про збереження стабільності, як економічної, так і суспільної. Пекін бажає уникнути народних протестів, пов’язаних з масовими звільненнями.

Саме з цих міркувань уряд виділив понад 15 мільйонів доларів для того, аби перепрацевлаштувати людей, які втратять роботу. За словами міністра фінансів КНР, цей фонд стосується передовсім сталеварів і гірників.

EURONEWS