Здається, суперечка про те, хто першим винайшов макаронні вироби – італійці, араби або китайці, назавжди вирішина на користь останніх.

Експедиція Пекінського інституту геології і геофізики знайшла в заплаві Янцзи в мулистих відкладеннях на глибині понад три метри глиняну миску із скам'янілою локшиною, яка нагадує спагетті довжиною до півметра.

Мабуть, селище стародавніх китайців було накрите грязьовим зсувом, що зберіг побутову посудину з їжею.

Вік знахідки – 4000 років, вона майже на дві тисячі років старша відомих згадок про макаронні вироби в Китаї і набагато древніша за появу подібних продуктів в Європі або на Близькому Сході.

Вивчення ДНК, що збереглася в локшині, показало, що основою для виготовлення продукту було борошно з двох місцевих видів проса.

Знахідка археологів з Піднебесної частково підтверджує версію про те, що локшина «перекочувала» до Європи після подорожі Марко Поло в Азію. До теперішнього часу вважалося, що макарони винайшли близько двох тисяч років тому, так як перші згадки  про них є в книзі того часового проміжку.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»