Фото з сайту litcentr.in.ua.Всім, хто купить цю книжку, рекомендую підписати її. Але не своїм ім’ям, а написати «... днів до звільнення», і коли Олег повернеться в Україну, заповнити цю прогалину», — порадив письменник Андрій Курков, презентуючи днями «Купіть книжку — вона смішна» — новий твір українського режисера і письменника, незаконно ув’язненого в Росії.

Видало дотепний та дуже легкий для сприйняття роман харківське видавництво «Фоліо», щоб підтримати Олега Сенцова, який,  ставши жертвою російської пропаганди,  не втратив обличчя і став взірцем громадянської мужності, незламності та людської гідності. Однак навіть всесвітньо відомі письменники та режисери марно зверталися до представників російського кінематографа із проханням посприяти звільненню українського режисера.

На жаль, усі, хто бере  участь у долі Сенцова, нині безпорадні перед імперським кривосуддям, а на  допомогу «культурних» посіпак Кремля годі сподіватися.  Варіантів небагато: мусимо покладатися на політиків і процес обміну, а може, й чекати розвалу імперії. Та, на щастя, ніхто не може  заборонити митцеві писати, і завдяки зусиллям видавця книжка вже побачила світ.

«Купіть книжку — вона смішна», як і видана раніше збірка автобіографічних оповідань, були написані до того, як Олег опинився у в’язниці. Тому Сенцов — не  тюремний письменник, він ствердився як автор перед своїм арештом.

Книжки різні. Розповіді про дитинство — світлі й м’які, майже як у Паустовського. А свіжа — про  пригоди трьох друзів з іноземними іменами в Африці —  водночас  спроба відповісти на філософські запитання, які сам собі поставив.

Олег не спровокував того, що з ним сталося, він у цьому не винен. Але у людей, котрі працюють уявою, — режисерів, письменників — часто виникають картинки, які передбачають, що з ними станеться.  Тож  директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький пообіцяв провести презентацію повторно, щойно автор повернеться в Україну.

«Дуже хочеться, щоб ці книжки прочитали наглядачі у ростовській в’язниці», — зауважив  Андрій Курков. Звісно, твори не потраплять на полиці російських книжкових магазинів, та, ймовірно, перетнуть кордон у приватних валізах.