Високоякісна питна вода — один з основних чинників здоров’я людини, наголошують фахівці. Тож кожен хоче пити справді чисту воду. Але чи кожному це доступно, особливо у великих містах, де водопровідну воду хоч і називають безпечною, але не кришталево чистою.

Допомогти розв’язати проблему можуть бювети, з яких люди безкоштовно беруть воду вищої якості. У столиці споруджувати артезіанські свердловини почали ще з кінця позаминулого століття. Нині побудовано 204 бюветні комплекси. З них 187 —  у комунальній власності, на балансі комунального підприємства «Київводфонд», фахівці якого замінюють зіпсоване насосне обладнання і поіржавілі труби. Коли ж це, зазвичай через брак фінансування, роблять не вчасно — зрозуміло, якість води погіршується. Активісти час від часу навіть складають карти найчистіших і найбрудніших артезіанських свердловин столиці. Втім, нині на їх ремонт  кошти надають. 

Торік у Києві було капітально відремонтовано 40 бюветних комплексів. На це столичною  Програмою економічного і соціального розвитку на 2015 рік було передбачено фінансування. Як повідомила прес-служба Київської міської держадміністрації, було розроблено 4 проекти з будівництва кюветів малої продуктивності. На кінець 2015-го роботи з будівництва двох із них завершено, спорудження ще двох заплановано на 2016-й. За словами заступника директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА — начальника управління з питань енергозбереження, паливно-енергетичного комплексу та у сфері питної води Олени Малежик, у цьому році заплановано капітальний ремонт 35 бюветів, будівництво двох артезіанських свердловин малої продуктивності та прийняття на баланс комунального підприємства «Київводфонд» 5 бюветів й відновлення їх роботи.