ПАМ’ЯТЬ. Щорічно до Подільського трамвайного депо приходять ветерани-транспортники та очевидці «Куренівського потопу», діти людей, які загинули тут понад 50 років тому, представники всіх депо, автопарків та служб «Київпастрансу».

Сьогодні біля Подільського трамвайного депо, що на вул. Фрунзе, 132, відбувся мітинг-панахида, присвячений вшануванню пам’яті загиблих під час Куренівської трагедії.

Участь у жалобних заходах взяли керівництво та колектив КП «Київпастранс», керівники і мешканці Подільського району, духовенство, громадськість. Нагадаємо, минулого року на території Кирилівської церкви було відкрито Пам’ятний знак жертвам трагедії. Участь у відкритті взяв голова КМДА Олександр Попов.

ДОВІДКОВО

13 березня 1961 року у Києві сталася Куренівська трагедія, що забрала, за різними оцінками, життя від півтори до двох тисяч осіб. Цього дня прорвало греблю в районі Бабиного Яру, за якою понад 10 років скупчувалися стічні води з Петровських цегляних заводів.

Гребля почала руйнуватися рано вранці. Грязьовий вал заввишки 14 метрів понісся вулицями Куренівки, зносячи будівлі, людей, трупи і залишки трун з довколишніх кладовищ. Потоп тривав лише півтори години, але його наслідки були катастрофічними.

Майже всі, хто жив у самій низині – загинули. 15 будинків миттєво зруйнувалися. За підрахунками тодішньої влади, від селевого потоку загинуло 150 людей. Та масштаби катастрофи дуже применшені. Кияни, які відкопували тіла, свідчать, що загиблих було не менше двох тисяч.