Під час затримання російських диверсантів у Києві загинув боєць спецпідрозділу СБУ «Альфа». Це сталося, коли проводили спецоперацію з припинення діяльності диверсійно-розвідувальної групи, яка діяла у кількох українських містах, зокрема і в столиці.

«Уночі з 9 на 10 грудня в Києві та Харкові було затримано 6 членів диверсійно-розвідувальної групи. Ще один чинив спротив, і його знешкодили. До речі, це був керівник групи. Троє затриманих — громадяни Російської Федерації», — розповіла речник СБУ Олена Гітлянська.

Керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук додає, що тієї ночі наша служба відреагувала на оперативну інформацію про можливу загрозу мирним мешканцям одного з житлових будинків у Києві на Оболоні.

«Перед тим як розпочати захоплення членів диверсійно-розвідувальної групи, співробітники СБУ повинні були вивести в безпечне місце дитину, батько якої готував теракти. Це вдалося. Так сталося, що один із терористів відкрив вогонь з автоматичної зброї й поранив нашого співробітника, який зараз перебуває в медичному закладі, його стан лікарі оцінюють як стабільний, — каже Олександр  Ткачук. — На жаль, інший співробітник зазнав поранення, які виявилися не сумісними з життям. Хоч лікарі й зробили все можливе, він помер».

Цю операцію проводили вночі 9 грудня, а вранці 10 грудня було затримано ще одну особу. Під час операції в помешканні в Києві виявили 8 саморобних вибухових пристроїв, начинених засобами ураження (важкими металевими елементами). Якби їх застосували у мирних містах нашої країни, навряд чи вдалося б уникнути жертв.

Ще в одній із квартир, де провели затримання та обшуки, виявили 23 саморобні вибухові пристрої, гранатомет і багато гранат, автоматичної зброї, набоїв до неї.

Олександр Ткачук  зазначив, що заслуговує на увагу затримання, яке відбулось у Харкові. Фігуранта справи — члена диверсійно-розвідувальної групи, затриманого у цьому місті, обгрунтовано підозрюють у причетності до закладення вибухового пристрою 6 грудня біля приміщення Київського суду м. Харкова. Завдяки вчасним діям співробітників СБУ вдалось уникнути детонації цього вибухового пристрою.